Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

V devadesátých letech jsme si neuměli představit, že bychom používali telefon k něčemu jinému než k volání. Nikoho by ani ve snu nenapadlo, že jednou bude možné s tímto telefonem prohlížet internet, koukat na filmy nebo hrát hry. Stejné je to s hodinkami. Hodinky již dávno neslouží jen k měření času, ale také k mnoha dalším funkcí. Těchto funkcí pak neustále přibývá.

Dneska již máme chytré hodinky, které vám měří tep, okysličení krve, počet kroků a mimo to vám nabídnou navigaci, ovládání hudby nebo zprostředkují hovor. Na našem magazínu jsme již několikrát testovali chytré hodinky a další recenze jsou pak na našem partnerském časopisu IT pro Tebe. Nicméně dneska se mi do rukou dostaly hodinky Xiaomi Watch 2 Pro, takže jsem zvědavý, co nám mohou nabídnout.

Jedná se o nejnovější hodinky z dílny Xiaomi a vypadá to, že jsou pořádně sebevědomé. Mimo jiné chtějí zaujmout novým operačním systémem Wear OS nebo výkonným procesorem Qualcomm. Jak je již tradicí Xiaomi, tak zde máme mimo jiné i výborný poměr ceny a kvality. Chtěl bych jen podotknout, že toto jsou první hodinky z dílny Xiaomi, které mají právě Wear OS. I proto jsem velice zvědavý, jak dopadnou v našem redakčním testování. Po rozbalení krabičky naleznete prakticky vše důležité, tzn. nabíjecí kolébku s USB-A a brožurku.

Vzhled

Xiaomi Watch 2 Pro mají celkem klasický design, jako jeho sourozenci. Na první pohled ale upoutá rozhodně trojice tlačítek nacházející se na pravém boku. Dvě z těchto tlačítek jsou klasické a jedno je uvnitř otočné korunky s jemným vroubkováním. Každé tlačítko slouží pro jiný účel.

Například horní tlačítko slouží k zobrazení nabídky sportovních funkcí. Prostředním tlačítkem je možné zobrazit menu či ciferník. Spodním tlačítkem pak znovu zobrazíte aplikaci, kterou jste měli spuštěnou naposledy. Je ale možné tyto funkce změnit. Celé ovládání mi přijde jednoduché a intuitivní a velice rychle jsem si na ně zvykl. Tento model se pak nabízí ve stříbrném i černém provedení cylindru a s možností výměny pásku. Za sebe velice oceňuji voděodolnost do 5 ATM. Někdo zde kritizuje třeba silnější vibrace, ale pro mne je to spíše výhoda, protože když máte nastavený budík, tak potřebujete, aby vás to vzbudilo.

Displej

Co se týče displeje, tak zde se nachází 1,43″ OLED panel, který má rozlišení 466 × 466 pixelů a maximální jas 600 nitů. To je více než dostačující proto, aby byl displej naprosto čitelný a viděli jste tam vše, co potřebujete. Jedinou malou nevýhodou je, že zde není safírové sklíčko, ale i tak se zde nachází tvrzené sklo, které vykazuje určitou odolnost proti poškrábání či mechanickému poškození.

Velice se mi líbí i vystouplá luneta. U některých hodinek to prostě postrádám, protože je to podle mne nejlepší ochrana před hrubými nárazy a poškozením. Pokud máte lunetu v jedné linii se sklíčkem, tak s největší pravděpodobností dojde k velkému poškrábání a poškození právě sklíčka.

Na hodinkách je pak 20 ciferníků předinstalovaných, ale další si můžete hravě nahrát po připojení k aplikaci ve vašem mobilním telefonu. Přišlo mi, že většina ciferníků napodobuje luxusní analogové hodinky. Nicméně výběr je natolik pestrý, že si podle mne vybere snad každý.

Výkon

Když se mluví o hodinkách Xiaomi Watch 2 Pro, tak je rozhodně zapotřebí zmínit i výkon, o který se zde stará 4nm procesor Snapdragon W5 + Gen1. Ten se právě zaručuje mimo jiné za to, že i operační systém Wear OS poběží čistě a bez sekání. V hodinkách nalezneme také 2 GB RAM a 32 GB úložiště. Tuto kapacitu pak klidně můžete využít pro uložení své hudby v aplikaci Spotify.

Výkon těmto hodinkám rozhodně nechybí a během svého testování jsem se nesetkal s tím, že by se jakkoliv opozdily nebo zasekly. Nespornou výhodou Wear OS je jednoznačně i nabídka aplikací, a to včetně možnosti platit bezkontaktně. To rozhodně není samozřejmost, protože třeba Huawei neustále slibuje možnost placení pomocí hodinek a další funkce, které ale „mají v budoucnu přijít“. Takto to slibuje již několik let a prozatím jsme nic z toho nevyděli. Zde ta funkce skutečně funguje.

Výdrž

Uvnitř hodinek je 495 mAh baterie, která nabídla při testování až 70 hodin používání. Záleží samozřejmě na tom, jaké máte aktuální nastavení. Pokud máte displej v režimu always-on a zapnuty veškeré funkce, tak vydrží logicky méně. Při běžném používání mi hodinky vydržely necelé tři dny.

Zde jsou pro změnu hodinky od Huawei Watch GT 4 o něco lepší, protože ty vydržely déle. Hodinky se nabíjejí pomocí tradiční magnetické kolébky. Byl jsem ale velice překvapen, kdy z 5 % jsem se dostal na 100 % za pouhých 35 minut. Podle mne to jsou asi nejrychleji nabíjející hodinky na trhu. Tedy alespoň dle mého mínění.

Sportovní a zdravotní funkce

Nebyly by to chytré hodinky, kdyby neměly i sportovní a zdravotní funkce. Jednou z nejlepších zdravotních funkcí, které ale nemají ani prémiové modely, je složení těla. Pokud podržíte své prsty na bočních tlačítkách, tak za zhruba 30 sekund vám hodinky zjistí množství tuku, vody, proteinů, svaloviny i soli ve vašem těle.

Dalšími funkcemi jsou již běžné možnosti, jako je hlídání okysličení krve, počet kroků, tepy, kvalitu spánku nebo teplotu zápěstí. Na své si přijdou i sportovci nebo vyznavači pohybu, protože se v hodinkách ukrývá až 150 sportovních režimů. Výsledkem měření sportovního režimu je ale v podstatě jen počet spálených kalorií.

Verdikt

Jedná se rozhodně o hodinky, které využijete nejen v běžném životě, v práci, ve škole, ale také při volnočasových aktivitách. Oproti běžným chytrým hodinkám, které se na trhu nacházejí v této cenové kategorii, mají některé funkce navíc. Řeč je například o zjišťování složení těla, navigaci přes Google Mapy nebo placení pomocí hodinek. Jako nevýhodu musím uvést slabší výdrž a možná menší výběr ciferníků. Není ale vyloučeno, že vše bude napraveno v některé z dalších aktualizací. Každopádně jsou to hodinky, které ve své kategorii jsou rozhodně nadprůměrné a určitě je mohu s čistým svědomím doporučit.

Děkujeme společnosti Xiaomi za zapůjčení Watch 2 Pro.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe,