Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Chytré hodinky jsou v dnešní době již naprosto normálním doplňkem. Většinou se ale setkávám spíše s hodinkami, které jsou spíše jako fitness náramky nebo jsou na první pohled vyrobené z levných materiálů a plastů. Přesně opačnou strategii volí společnost Huawei, která si právě na design svých hodinek potrpí a snaží se vždy jít s dobou.

Na své hodinky pak pohlížejí nejen jako na měřič času, ale jako na univerzální a multifunkční doplněk. Z mého pohledu se snaží rovnoměrně pracovat jak na designu, tak na zdravotních funkcí, ale i na sportovních funkcích. Zkrátka výsledkem bývají hodinky, které se hodí jak k obleku, tak do posilovny, které navíc monitorují vaše zdraví. Přesně v tomto duchu přichází i zcela ná vlajková loď v podobě Huawei Watch GT4, které máme tu čest testovat. Podíváme se proto, co nám přinášejí nového a na co se uživatelé mohou těšit.

Úvod

Huawei Watch GT 4 je nejnovějším přírůstkem do rodiny chytrých hodinek od Huawei, a přináší s sebou kombinaci elegantního designu, pokročilých funkcí pro zdraví a fitness a působivou výdrž baterie. Tyto hodinky jsou inspirovány touhou spojit moderní technologii s nadčasovým designem a nabízejí několik variant, aby vyhověly různým vkusům a potřebám uživatelů. Mimo základního rozdělení na dámské a pánské pak přináší i různá provedení řemínků a lunet.

Vzhled

Hodinky Huawei Watch GT 4 jsou estetickým skvostem, který kombinuje kvalitní řemeslnou práci s moderními prvky designu. S vysokým rozlišením displeje AMOLED se můžete těšit na živé barvy a ostrost obrazu. Dostupné jsou dvě základní varianty – model s průměrem 46 mm a model s průměrem 41 mm – takže si můžete vybrat, která velikost více odpovídá vašemu zápěstí. Oba modely jsou dostupné v různých provedeních, které zahrnují různé pásky a materiály pro tělo hodinek.

Větší model pak má rozměry 46 x 46 x 10,9 mm a menší model 41,3 x 41,3 x 9,8 mm. Zde bych ze zkušenosti rád upozornil na menší tloušťku hodinek než u předchozího modelu. To je určitě velké plus, protože nepůsobí tak masivně. Váha samotných hodinek je pak 48 g a 37 g, takže jinými slovy zcela zanedbatelná.

Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Displej pak má rozlišení stejné, jako předchůdce, a to 466 x 466 px. Vzhledem k tomu, že hodinky neslouží ke sledování filmů je to rozlišení více než dobré. Jemnost displeje je pak 326 PPI a 352 PPI. Provedení lunety se pak může mírně lišit, ale u námi testovaného modelu je luneta vyvedená v chirurgické oceli s matnou úpravou.

Na pravé horní straně je pak kolečko pro ovládání a pohybování v menu. V pravém dolním rohu je pak miniaturní multifunkční tlačítko. Tvar lunety je kulatý, ale vnější strana má naznačeny mírné hrany, které mají představovat podobu diamantu a navodit větší pocit elegance. Lunet je zároveň mírně vystouplá nad sklíčko, takže sklíčko je chráněné před nechtěným odřením.

U námi testovaného modelu máme hnědý prošívaný kožený pásek. Mimo to je v nabídce ještě zelený textilní a ocelový. Za mne osobně je tento kožený asi nejelegantnější a nejvíce se mi líbí. Vnitřní strana pásku je světle hnědá a velice měkká. Jinými slovy je pohodlná na nošení a hodinky nikde nedřou, neškrtí ani netáhnou.

Za zmínku stojí i certifikace IP68, což znamená, že jsou odolné do 5 ATM. V praxi je tak nemusíte vůbec sundávat z ruky, protože málokdo se potápí do větších hloubek. Pokud ale zmoknete, zpotíte se nebo si jdete zaplavat, můžete být zcela bez obav.

Ciferník

Mimo samotný design hodinek je důležitou součástí každých hodinek i jejich ciferník. Toho si jsou vývojáři Huawei vědomi, a proto přicházejí s obrovským portfoliem ciferníků s tím, že řada z nich je zdarma a některé jsou zpoplatněny. V aplikaci Huawei Zdraví je pak nabídka více než 10 000 ciferníků. Můžete si tak zvolit vzhled pozlacených drahých hodinek, sportovních hodinek nebo hodinek, které vám zobrazují veškeré funkce přímo na hlavním displeji.

Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Funkce

Huawei Watch GT 4 přináší několik nových funkcí, které zlepšují uživatelský zážitek. Patří sem zlepšené sledování srdečního tepu s algoritmem TruSeen™ 5.5+, pokročilý GNSS pro přesné sledování trasy a funkcionalita Stay Fit pro sledování kalorií a energetického výdeje.

Z mého uživatelského pohledu velice oceňuji oproti předchozím modelům vyšší možnost personalizace. Nyní si mohu prakticky cokoliv nastavit podle sebe. Nejvíce jsem pak využíval možnost se jednoduchým slidem přesunout z ciferníku na další nabídku, jako je sportovní přehled, přehled spotřebovaných kalorií, pulz a nebo obrazovka, kde máte možnost vybrat si čtyři hlavní sportovní aktivity, které děláte. Nemusíte tak pokaždé složitě hledat hluboko v menu, kde je například běhání. Jednoduše posunete hlavní displej a kliknete na ikonku. Je to obrovské usnadnění pro každého uživatele.

Monitorování zdravotních funkcí

Tyto hodinky nabízejí komplexní monitorování zdraví, jako mnoho podobných produktů. Zde se ale setkáváme s nepřetržitým monitorování zdravotních funkcí, jako je teplota kůže, měření srdečního tepu, okysličení krve, analýza spánku, analýza stresu či monitorování dechu při spánku. 

Nutno upozornit, že všechny tyto funkce nejsou oficiální lékařské měření, ale jsou to pouze orientační hodnoty. Nicméně i pro orientaci mají velice významný vliv, protože pokud počítáte s možnou procentuální odchylkou, můžete s jistotou říci, že máte vyšší tep, vyšší teplotu nebo vyšší cukr v krvi. To pak může být vodítko k návštěvě lékaře a odhalení dalších potencionálních nemocí.

Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Sportovní funkce

I když jsou Huawei Watch GT4 co se týče vzhledu spíše elegantní hodinky, které bychom zařadili do kategorie business, tak mají i celou řadu sportovních funkcí. Hned na začátku musím zmínit, že já nejraději chodím. Docela mne u funkce pro chůzi překvapilo, že vám hodinky nejenom měří tep, rychlost, čas a spálené kalorie, ale také si můžete třeba pustit metronom, abyste chodili hezky do rytmu.

To byla ale trochu odbočka. Obecně lze říci, že hodinky mají na výběr obrovské portfolio sportů od klasických, jako je výše zmíněná chůze a běh, přes cyklistiku až po horolezectví a plavectví. Veškerá tyto údaje se pak synchronizují do vašeho mobilního telefonu, konkrétně do aplikace Huawei Zdraví. O této aplikaci si řekneme něco blíže v dalších kapitolách.

Možnost volání přes hodinky

Díky funkci Enhanced Bluetooth Calling můžete volat přes hodinky až do vzdálenosti 100 metrů od propojeného Huawei smartphonu. Tato vlastnost se dá hodnotit jako návyková. V hodinkách je totiž malý reproduktor a mikrofon a velice rychle si zvyknete na to, že máte mobil v batohu a nemusíte ho tahat. V aplikaci Huawei Zdraví si jednoduše vyberete až 10 populárních kontaktů, kterým nejčastěji volát a ty se vám pak zobrazí v hodinkách.

V praxi je zvuk kvalitní a je to velice podobné, jako když voláte „na reproduktor“. Já jsem to používal místo hands-free při řízení auta či kola nebo při chůzi nordic walking, kdy máte v ruce turistické hole a nemůžete držet mobilní telefon. Jak říkám, tato funkce je až překvapivě návyková.

Sledování kalorií a mnoho dalšího

Jednou z novinek, které nabízí hodinky Huawei Watch GT4 je možnost monitorovat spálené kalorie. V aplikaci v mobilním telefonu si píšete kalorie, které jste měli během dne. Hodinky vás upozorní, pokud si například zapomeňte zadat snídani či oběd. Výhodou je, že vám to nemonitoruje jen snědené kalorie, ale i spálené kalorie, a to i spálené kalorie v rámci bazálního metabolismu. To znamená, i když jste v klidu a sedíte, tak vaše tělo pracuje a zpracovává kalorie.

Foto: IT pro Tebe, autor: Lukáš Erlebach

Huawei Zdraví

Pokud chcete využít potenciál hodinek naplno, budete muset do svého mobilního telefonu nainstalovat aplikaci Huawei Zdraví. V této aplikaci spravujete jednoduše veškerá data sebraná z hodinek, vybíráte si zde ciferník, upravujete si, které notifikace se vám zobrazují v mobilu.

Aplikace Huawei Zdraví je centrálním bodem pro sledování vašeho zdraví a fitness. Nabízí široké možnosti a funkce, včetně sledování srdečního tepu, spánku, menstruačního cyklu a mnoho dalšího.

Instalace na iOS a Android

Aplikaci Huawei Zdraví můžete nainstalovat jak na iOS, tak na Android, což znamená, že je dostupná pro všechny uživatele. Stačí si stáhnout AppGallery, což je obchod s aplikaci od Huawei (obdoba Google Play) a zde si nainstalovat již Huawei Zdraví. V kategorii „Já“ vyplníte veškeré své údaje, jako je například váha, výška, atd. Díky tomu vám mohou hodinky třeba měřit úbytek kalorií.

Výkon a výdrž

Další kapitolou, kterou jsme testovali a která nás mile překvapila byl výkon a výdrž. Dalo by se říci, že při velikosti displeje a jeho svítivosti bychom čekali, že bude výdrž hodinek 3 dny, což je takový standard. U modelu s průměrem ciferníku 46 mm, který jsme testovali, jsme se dostali na výdrž 14 dnů, což je přesně tolik, co uvádí i výrobce. Kdybychom ale vypnuli synchronizaci s mobilem, určitě bychom se dostali i dál.

Závěrečné Hodnocení

Hodinky Huawei Watch GT4 jsou rozhodně právoplatnou vlajkovou lodí a velice nás překvapily. Snaží se v sobě kombinovat nadčasový design, pokročilé funkce, fitness funkce, trvalé monitorování zdraví a dlouhou výdrž. Můžete si je vzít v klidu k obleku, stejně jako ke kalhotám či do posilovny. Vždy jsou jako elegantní doplněk. Velice se mi líbí, kolik zdravotních aspektů mi dokáží pohlídat a vše se mi pak přehledně zobrazuje na jednom místě v aplikaci Huawei Zdraví. Za naši redakci tak mohu tyto hodinky jen vřele doporučit. Rád bych pro objektivitu zmínil i nějaká negativa, ale po dlouhém přemýšlení jsem na žádné nepřišel. Možná jen, že by součástí balení mohla být třeba ochranná fólie na displej, ale to je maličkost.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Huawei

Děkujeme velice společnosti Huawei za zápůjčku Huawei Watch GT 4 a možnost testování