Foto: Freepik

Na našem trhu jsou v podstatě tři hlavní GPS aplikace, které se zabývají navigací. Jde o Waze, Google Maps a Mapy.cz. Každý řidič má své vlastní preference, ale obecně se dá říci, že nejpodrobnější mapy jsou v aplikaci Mapy.cz, ale nejlepší dopravní zpravodajství je zase v aplikaci Waze.

Aplikace Google Maps se ale snaží čas od času také přijít s něčím novým. Dle mého názoru to ale rozhodně není tak často, jako například u Mapy.cz. Nyní zavedli vývojáři Google Maps možnost navigace i v tunelech. To byly až doposud mrtvé body. Zajímavé je, že tato technologie již nějakou dobu funguje i aplikace Waze, která také patří Googlu, i když se jedná o samostatnou divizi.

Foto: Freepik

Tato funkce je důležitá, protože GPS signál je závislý na družicích. Pokud jste ale v podzemí, tak tento signál zkrátka nemáte. Pokud se ale dostanete do složitého komplexu, jako je například „Blanka“, tak potřebujete vědět minimálně to, kterým výjezdem máte vyjet. Google prostě začal podporovat „bluetooth majáky“, které jsou zabudované právě v těchto tunelech ve větších městech, jako je New York, Paříž či Sydney.

V primárním nastavení je ale tato možnost deaktivována, a proto si ji musíte manuálně zapnout. V Google Maps si musíte otevřít nastavení a zde přejít do karty „Možnosti jizdy.“ Zde již v seznamu naleznete možnost aktivace navigace v tunelech. Poprvé se funkce objevila již v říjnu 2023, ale teď již jde do primární verze. Celkově to významně usnadní navigaci a očekává se, že to bude mít dobrý ohlas u uživatelů.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)