Foto: Freepik

Kdysi jsme jako Češi vlastnili některé značky a společnosti, na které jsme mohli být opravdu hrdí. Patří rozhodně mezi ně třeba Kofola, Škoda, Budvar či Benzina. V praxi již do mnohých společností vstoupily zahraniční společností a investoři a kapitál z nich mizí za hranicemi naší země. Podobný osud potká i síť čerpacích stanic Benzina, která působila na českém trhu mnoho let, ale která po vstupu zahraničního majitele zcela končí.

Benzina byla původně československá společnost založená v roce 1953 za účelem distribuce pohonných hmot a motorových olejů. Do rozpadu Československa byla Benzina státním podnikem. Poté byla ale zprivatizována. Od roku 1995 pak Benzina patří společnosti jménem Unipetrol, který je v současné době jediným akcionářem.

Foto: Freepik

Tento majitel respektoval českou tradici i jméno, ale od nového roku tomu již tak nebude. Všechny čerpací stanice Benzina se přejmenují na ORLEN. Barvy stanic jsou podobné, ale změní se prostě název a logo. Nejde ale jen o Českou republiku, protože holding Unipetrol přejmenovává veškeré své čerpací stanice všude po Evropě na jednotný design a název.

Pravdou ale je, že i když nám definitivně zanikne česká čerpací stanice, tak jde jen o název. Skupina ORLEN Unipetrol se snaží do svých čerpacích stanic neustále investovat nemalé finanční prostředky a neustále vylepšuje. Jen v poslední době přibyly nabíjecí stanice na 66 čerpacích stanicích nebo 267 elektro dobíjecích míst.

Zdroj: OrlenUnipetrol.cz (odkaz), autozive.cz (odkaz)