Foto: Freepik

Síť čerpacích stanic Orlen touto změnou jen reaguje na aktuální evropskou legislativu, která naléhá na snižování emisí při výrobě a distribuci paliva. Výhoda nového benzinu je prý v tom, že má obsahovat zhruba 10 procent obnovitelných paliv s cílem snížit emise skleníkových plynů. 

Zavedení benzinu typu E10 by mělo podle generálního ředitele skupiny ORLEN Unipetrol, Tomasze Wiatraka, představoavat minimální technologickou změnu. Benzin v této kvalitě se prý již mnoho let dodává do jiných zemí, jako je Německo, Maďarsko či Slovensko. Oficiálně by distribuce měla začit od ledna 2024.

Foto: Freepik

Palivo E10 se pak skládá z benzínu a až 10 procent bioetanolu nebo ETBE z obnovitelných zdrojů. Tento druh paliva je vhodný pro většinu automobilů vyrobených po roce 2005. Na speciální internetové stránce e10info.eu si majitelé jednotlivých vozů mohou ověřit, zda je tento druh paliva pro jejich vozidlo schválený.

Palivo E10 by mělo být kompatibilní s většinou vozidel, ale starší modely by mohly čelit různým problémů kvůli vyššímu obashu biolihu. Tento biolíh může významně poškodit těsnění, potrubí a způsobovat korozi. Některé automobilky dokonce doporučují zkonzultovat používání tohoto paliva se svým servisním centrem.

Zdroj: aktualne.cz (odkaz)