Foto: Freepik

Asi největší zdravotní pojišťovnou je u nás Všeobecná zdravotní pojišťovna, které každý měsíc přispíváme určitý finanční obnos, za který můžeme na oplátku čerpat určité služby u lékařů. Právě díky velké klientské základně se čas od času stane tato pojišťovna cílem nejrůznějších podvodníků.

Přesně to se také nyní děje. Podvodníci se snaží kontaktovat klienty Všeobecné zdravotní pojišťovny prostřednictvím SMS zpráv. V rámci těchto zpráv se pak objevují nejrůznější falešná lákadla. V praxi se ale jedná pouze o klamavé zprávy podvodníků, kteří chtějí zbohatnout na úkor klientů VZP.

Obvykle se snaží podvodníci nabídnout výplatu peněz. Pro vyzvednutí je pak zapotřebí buď zadat přihlašovací údaje pro portál VZP nebo údaje z platební karty. Od těchto zpráv se distancuje i VZP a varuje před nimi. Mluvčí VZP každopádně doporučuje, aby si klienti pro jistotu ověřili informaci ze zprávy na infolince VZP 952 222 222.

Foto: Freepik

Druhým prvkem, u kterého by klienti měli určitě zpozornit je, když je odesílatel někdo jiný než VZP CR nebo EKK. Tento způsob je pro podvodníky nicméně velice populární, a proto jsou velice často oběťmi i klienti jiných institucí, jako je například Česká pošta. V případě pošty se jedná o upozornění na zaplacení cla nebo nedoručitelnou zásilku. Bohužel se nedá říci jednoznačný návod na to, jak předejít útokům těchto podvodníkům. Jedině snad ostražitost a pokud po vás někdo chce peníze nebo nějaké údaje, zavolejte na infolinku daného úřadu či instituce a ověřte si to.

Zdroj: TN.nova.cz (odkaz)