Foto: Pixabay

Jejich nejnovější zbraní je rozesílání SMS zpráv, které sice vypadají velice důvěryhodně,ale v praxi jen zneužívají jména státních orgánu, jako je například Celní správa České republiky. Textová zpráva většinou obsahuje URL odkaz na falešnou webovou stránku dopravce či úřadu Celní správy.

Zde je pak předvyplněný náhodně vygenerovaný sledovací kód zásilky, který je ale zcela odlišný od toho, který vám případně přišel od skutečného dopravce. Po potvrzení čísla vaší zásilky jste přesměrováni na další stranu, kde si vybíráte dopravce a následně je připravena stránka s pokladnou.

Foto: Pixabay

V posledním kroku jste vyzváni zaplatit částku 49 korun jako tzv. celní poplatek, který v některých specifikovaných případech Celní správa skutečně vyžaduje. Potvrdila to i mluvčí Generálního ředitelství cel, Hana Prudičková. Důležité je si uvědomit, že Celní správa nikdy s občany nekomunikuje pomocí SMS zpráv.

V praxi podvodníci rozesílají náhodně obrovské množství takovýchto SMS zpráv a jednoduše spoléhají na to, že v období před vánočními svátky si většina z nich objednává balíčky a někdo na tuto léčku zkrátka zabere. Dříve zasílali podvodníci zprávy o různém znění, ale v poslední době mají hned několik variant, které střídají.

I když je obsah vždy jiný, tak princip je vždy stejný. Vždy se podvodníci tváří jako zástupci Celní správy České republiky, která má zboží někde ve svém celním skladu nebo která požaduje clo za zboží, které má přijít z ciziny. V některých případech podvodníci vystupují jako banky upozorňující na blokování karty nebo jako zástupce veřejné správy, který informuje o příspěvku na bydlení. Doporučujeme rozhodně na tyto SMS nereagovat a v případě jakýchkoliv pochybností zavolejte raději na oficiální číslo úřadu či instituce, která vám měla tuto SMS odeslat.

Zdroj: CNN.iprima.cz (odkaz)