Foto: Freepik

Nejde přitom jen o návrh novely, ale novelu podepsanou prezidentem republiky. Cílem novely je hlavně zpřehlednit bodový systém. Mimo to přináší i několik poměrně revolučních záležitostí, jako například možnost řídit automobil od 17 let pod dohledem mentora či řidičák na zkoušku po dobu 2 let od získání prvního řidičského oprávnění.

Zde se můžete podívat na to, jakých chyb se řidiči nejčastěji dopouštějí:

Jisté je, že tato novela zasáhne miliony řidičů. Veškeré závažné přestupky se budou stíhat přísněji a na druhou stranu menší prohřešky budou postihovány mírněji. Z toho vyplývá, že trestaní budou především ti řidiči, kteří budou cíleně a vědomě porušovat pravidla.

Nový bodový systém

Jedná se o největší změnu v bodovém systému od jeho zavedení v roce 2006. Dříve platilo pět sazeb bodů podle závažnosti. Nyní budou sazby pouze tři, a to 6, 4 a 2 body. Dále se ve správním řízení zvyšuje horní hranice pro určení sazby pokut, aby správní orgán měl svobodnou ruku zohlednit i nebezpečné a nezodpovědné chování konkrétního řidiče.

Někteří řidiči také s oblibou odmítali třeba dechové zkoušky na místě. Od příštího roku z toto odmítnutí hrozí pokuta až 75 000 Kč, zákaz činnosti na 3 roky a 6 bodů. Při nesprávném parkování a blokování provozu hrozí pokuta ve výši 2 500 Kč až 3 500 Kč. Na dálnici řidiči budou moci jezdit za dobrého počasí rychlostí až 150 kilometrů za hodinu.

Jízda bez řidičáku

Stále je zde samozřejmě povinnost disponovat platným řidičským průkazem. Nicméně při silniční kontrole bude stačit prokázat pouze svou totožnost. V praxi tak můžete s sebou mít pouze občanský průkaz a tzv. „malý techničák“. Zelená karta totiž může podle již platné legislativy být v digitální podobě, takže ji můžete mít i v mobilu.

Nováčci

Pod dohledem mentora budou moci řidiči řídit automobil již od 17 let. Poté, co dostanou řidičák, budou ho mít pouze na zkušební dobu na 2 roky. Pokud během této zkušební doby spáchá nějaký šestibodový přestupek nebo mu bude odebrán tento řidičský průkaz, bude podroben evaluační jízdě a dopravně psychologické přednášce.

Zdroj: Denik.cz (odkaz)