Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Co to je chytrá domácnost

Předně je ale zapotřebí si říci, co to je chytrá domácnost. Chytrá domácnost je moderní systém, který umožňuje automatizovat různé činnosti v domácnosti. Tato zařízení jsou propojená s internetem a umožňují vzdálené ovládání prostřednictvím aplikace nebo hlasových příkazů. To zní jako sci-fi, ale ve skutečnosti je to již realita.

Jaké jsou součásti chytré domácnosti

Součástí chytré domácnosti mohou být například chytré žárovky, termostaty, kamerové systémy nebo právě chytré světelné vypínače. Tyto zařízení lze jednoduše propojit do jednoho celku a ovládat je pomocí mobilního telefonu a mobilní aplikace. Zde je ale potřeba zmínit, že je zpravidla nutné mít všechny součásti chytré domácnosti od jednoho výrobce, protože se může stát, že vám zkrátka spolu jednotlivá zařízení nebudou komunikovat.

Jak mohou ušetřit čas i peníze a jak automatizují život

Chytré domácnosti mohou ušetřit čas a peníze tím, že umožňují efektivní správu zařízení. Například vypnutím světel pomocí aplikace, když jsem už na cestě do práce, nebo nastavením časovače na automatické zapnutí světel, když se probudím. Nebo pomocí chytrých senzorů vypnout světlo, když odejdu z místnosti. Těmito malými krůčky můžete ve výsledku ušetřit velké tisíce korun.

Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Chytrý vypínač Tapo S210

Jedním ze zařízení, které máme možnost otestovat, je chytrý světelný vypínač Tapo S210. Tento vypínač umožňuje vzdálené ovládání prostřednictvím aplikace Tapo a také hlasové ovládání pomocí Amazon Alexy nebo Asistenta Google. Mimo to by měl umět plánovat jednotlivé akce a úkoly přímo v aplikaci.

Popis funkcí

Již na počátku musím uznat, že chytrý vypínač Tapo S210 nás velice překvapil. Jeho asi nejlepší funkcí je samozřejmě dálkové ovládání. Můžu ležet na posteli a stačí mi jen přes Google Asistenta nebo přes aplikaci Tapo rozsvítit či zhasnout bez nutnosti zvedat se z postele. Určitě se vám také někdy stalo, že jste odešli na nákup a museli jste se vrátit, abyste zkontrolovali, zda je vše zhasnuté. Teď vám stačí jen kouknout do mobilní aplikace.

Hlasové ovládání sice není u uživatelů tak rozšířené, ale je to škoda. Je to totiž velice pohodlné a jednoduché. Pro mne to například znamená, že nemusím hledat brýle, abych našel aplikaci, když se v noci probudím a chci rozsvítit. Mimo prosté rozsvěcení a zhasínání umožňujě aplikace Tapo nastavit i plánovač a časovač.

Můžete mít nastavené zapnutí světla na 5 minut pokud se jedná o světlo na chodbě. Plánovač vám zase umožní nastavit si stabilní rozsvícení v určitou časovou dobu. Například vždy, když vstáváte do práce v 6.00 se může rozsvítit. To je výhodné pro případ, že odjedete na dovolenou a nechcet vzbudit pozornost, že se u vás vůbec nesvítí.

Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

TAPO S210 má ale samozřejmě i klasický fyzický spínač, takže se nemusíte bát, že bez mobilního telefonu si nerozsvítíte nebo že si rozsvítí jen ten, kdo má přidanou vaši chytrou domácnost do mobilu. Vy ale budete moci nastavit, že po zapnutí světla na chodbě se automaticky za 5 minut vypne.

Pokud to s chytrou domácností myslíte vážně, můžete si pořídit i chytré senzory, které mohou indikovat aktuální míru světla v místnosti. Pokud se setmí, automaticky rozsvítí. Není také problém seskupit několik vypínačů do jednoho ovladatelného celku, například pokud máte v místnosti více zdrojů světla.

Závěr

Z pohledu obyčejného uživatele mohu chytrý světelný vypínač Tapo S210 jenom doporučit. Jeho funkce jsou skvělé a skutečně mi dokáží automatizova a ulehčit život. Tapo má navíc celý sortiment doplňků a zařízení pro chytrou domácnost, takže si tento vypínač můžete propojit i s dalšími prvky chytré domácnosti.

Ovládání světel z mobilního telefonu nebo hlasovými příkazy je skvělá věc a automatizace mi umožňuje ušetřit čas i peníze. A co je nejlepší, všechny tyto funkce jsou snadno použitelné a bezproblémově fungují. Tento chytrý vypínač se hodí téměř pro každého a jako plus musím zmínit i pořizovací cenu, která kupodivu není vysoká, ale spíše lidová.

Zdroj: uživatelské testování IT pro Tebe, informace poskytnuté společností Tapo