Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

VZHLED

Mnoho lidí má falešné představy, že kvůli novým zásuvkám by museli měnit rozvody elektroinstalace ve svém bytě či domě. To však není žádná pravda. Chytrá zásuvka je malá zásuvka ve tvaru krabičky, která se vsune do vaší standardní zásuvky. V praxi vám může trochu vzdáleně připomínat třeba třeba rozdvojku.

Co se týče vzhledu jde skutečně o malou a nenápadnou krabičku o rozměrech 72 x 51 mm a je vyvedena v neutrální bílé barvě. Na přední straně je nad zásuvkou v šedé barvě napsané logo „tapo“ a v levém horním rohu je indikační dioda, která jen signalizuje, zda je zasuvka zapnutá či vypnutá. Jediným fyzickým ovládacím prvkem je tak tlačítko na levé straně zásuvky, pomocí kterého se zásuvka vypíná a zapíná.

FUNKCE

Taková chytrá zásuvka je základním prvkem každé chytré domácnosti, což většina lidí určitě ví. Málokdo ale umí vyjmenovat její hlavní funkce a výhody. Nějak podobně jsme na tom byli i my, když jsme začali s testováním. O to více jsme ale byli překvapeni, když jsme jendotlivé funkce vyzkoušeli a zjistili, že je to vlastně velice užitečné zařízení, které vám umožní šetřit obrovské mnžoství energie.

Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Zásuvka se primárně ovládá přes mobilní aplikaci, kde si také můžete nastavit její zapnutí a vypnutí na dálku. Vyzkoušeli jsme třeba do této zásuvky dát prodlužovací kabel a do něj dát tři zařízení. Kávovar, horkovzdušný ventilátor a lampičku. Zapnutím zásuvky se nám uvařilo kafe, začala vytápět místnost a rozvístilo se světlo. To vše bez nutnosti jít a manuálně zapínat zásuvku a tyto spotřebiče.

V dnešní době velice užitečnou funkcí je i schopnost monitorovat spotřebu energie. Díky tomu budete přesně vědět, kolik vaše spotřebiče spotřebovali. Budete se možná divit, ale pokud máte trvale vloženou nabíječku na mobilní telefon v zásuvce, neustále vám spotřebovává energii, i když není žádný mobilní telefon zrovna připojen. Díky chytré zásuvce pak všechny tyto „žrouty energií“ můžete hravě odhalit.

V aplikaci také naleznete funkci kalendáře. To znamená, že si můžete nastavit rozvrh fungování pro konkrétní datum či den v týdnu. Můžete si tak nastavit, že se vám vždy zapne půl hodiny před tím, než přijdete pravidelně z práce. Poměrně zajímavá je i funkce odpočítávání pro zařízení. V praxi jde o to, že si nastavíte kolik minut má být dané zařízení připojené do zásuvky. Zásuvka odpočítává čas a po jeho uplynutí se vypne.

Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Díky tomu, že je zásuvka připojená k WiFi, můžete ji ovládat odkudkoliv na světě chcete. K jejímu ovládání nemusíte využívat jen její aplikaci, ale klidně můžete využít i hlasové asistenty Amazon Alexa nebo Google Assitant. Poslední z řady užitečných funkcí je pak automatické zapínání a vypínání zařízení v různých časech.

To je z našeho pohledu prakticky k nezaplacení. Představte si, že odjedete na dovolenou a někdo si všimne, že se u vás ale vůbec nesvítí již po dobu týdne. Hrozí, že váš byt může být vykraden. Když k této zásuvce připojíte lampičku, televizi a rádio, máte jistotu, že se bude pravidelně v určitých časových intervalech zapínat. To jinými slovy znamená, že se u vás bude svítit a bude znít televize a sousedi nabudou dojmu, že jste vlastně nikam neodjeli.

PRVNÍ SPUŠTĚNÍ

Zásuvka nevyžaduje pro svou montáž ani žádný speciální rozbočovač nebo nějaký hlavní ovladač pro chytrou domácnost. Její instalace je jednoduchá – prostě jí zastrčíte do vaší současné zásuvky a je to. Na boku zapnete pomocí tlačítka, nainstalujete aplikaci, spárujete a od té doby ji můžete již na plno využívat. Doprovodná mobilní aplikace navíc umožňuje přidat přístupová práva i pro jiné členy domácnosti. Nemusíte se tak bát, že by nikdo jiný nemohl vaši zásuvku ovládat.

ZÁVĚR

My jsme v dnešním testování byli velice příjemně překvapeni, protože tolik funkcí v tak malé zařízení jsme skutečně nečekali. Pokud se s touto zásuvkou naučíte pracovat, může vám automatizovat a zjendodušit život. Představte si, že si nastavíte, aby se za dvě hodiny vypnula nabíječka na mobil.

Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Většina lidí nabíjí mobilní telefon přes noc, i když je telefon nabitý již za dvě hodiny. Docházít tak k opotřebovávání telefonu i zbytečným energetickým únikům. Stejně tak si nastavíte, aby vždy, když jdete spát ve 22 hodin, zhasla lampička. V zimním období i zase můžete na dálku zapnout horkovzdušný ventilátor a po příchodu domů budete mít krásné teplíčko.

Jako asi největší výhodu pak vidíme možnost měřit spotřebu energií v reálném čase. To je ostatně také hlavní rozdíl mezi touto zásuvkou a jejím předchůdcem. Tato funkce vám může ve finále ušetřit velké peníze, protože zjistíte, že některé spotřebiče spotřebovávají nemalé množství energie, i když jsou vypnuté.

Závěrem po zhodnocení všech faktů musíme tuto zásuvku doporučit. Chtěli jsme v rámci objektivity nalézt i nějaká negativa, ale nepodařilo se nám žádná najít. Dokonce nemůžeme zmínit ani velké rozměry, protože tato zásuvka se pyšní skutečně miniaturními rozměry. Nezbývá tak než dodat, že můžete v domácnosti mít více takových zásuvek či chytrých světel a vytvořit si v této aplikaci i různé kategorie zařízení.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností TP-Link