Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Programovatelná bezdrátová klávesnice HP 970 by podle technických informací měla poskytovat vylepšený zážitek ze psaní a zároveň by měla umožnit uživatelům přizpůsobit si klávesnici podle svých potřeb. Nabízí také několik funkcí, které by mohly zaujmout náročné uživatele, jako jsou programovatelné klávesy, nastavitelné podsvícení, rychlé propojení s různými zařízeními a dlouhá výdrž baterie. Uvidíme, zda tato klávesnice projde naším redakčním testováním.

Vzhled

Již na první pohled je vidět, že se jedná o slim klávesnici, protože má rozměry 429 x 12 x 117 mm. Jinými slovy je výška klávesnice něco málo přes centimetr. Umím si tak představit, že si ji klidně vezmu do batohu spolu s notebookem a vytáhnu podle potřeby. Tomu nasvědčuje i hmotnost, která je pouhých 670 g.

Je ale vidět, že na rozdíl od jiných slim klávesnic je tato vyrobena z kvalitních materiálů. Navíc má univerzální eleganntí design, který sedí takřka do každého prostředí. Za sebe musím ocenit i podsvícení kláves. Pro někoho, kdo píše deseti prsty to asi potřeba tak není, ale mnoho uživatelů to dozajista ocení. Samozřejmostí jsou pak i multimediální klávesy, pomocí kterých snadno ovládáte váš přehrávač.

Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Klávesnice je zároveň ergonomická. Zde se ale samozřejmě musí počítat s tím, že se vývojáři museli dostat do kompromisu mezi ergonomickou klávesnicí a tenkou klávesnicí. Za nás je ale vše naprosto v pořádku a na klávesnici se píše velice příjemně. Nikde jsme nepociťovali žádný protitlak. Jednotlivé klávesy jsou příjemně tvarované a jdou velice lehce zmáčknout.

Funkcionalita

Zřejmě každý uživatel pak má určité činnosti na počítači, které neustále opakuje, jako je funkce „copy&paste“ nebo otevírání nějakých aplikací. Je vidět, že při vývoji této klávesnice musel někdo přemýšlet, protože vytvořil několik programovatelných kláves. Princip je ale velice jednoduchý.

Sami si zkrátka navolíte, co má konkrétní klávesa dělat. Stisknutím této klávesy se vám tak otevře oblíbená aplikace nebo provede nějaká činnost. Podsvícení jednotlivých kláves je pak také programovatelné. Uživatel si může nastavit intenzitu podsvícení nebo nastavit automatický režim, díky čemuž se intenzita podsvícení upraví vzhledem k jasu dopadajícím na speciální senzory.

Konektivita

Klávesnici HP 970 můžete hravě připojit hned k několika různým zařízením zároveň. Dvě zařízení totiž můžete připojit pomocí Bluetooth a jedno prostřednictvým a jedno pomocí bezdrátového USB přijímače. Přepínání mezi jednotlivými zařízeními se pak provádí pohodlně stiskem jediného tlačítka.

Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

V praxi je to velice praktické, protože můžete mít třeba tablet, notebook a desktop, ale zároveň pouze jednu klávesnici. Jediným tlačítkem si tak vyberete, zda chcete zrovna psát na tabletu či na desktopu.

Závěr

Celkově lze říci, že HP 970 Programovatelná bezdrátová klávesnice je zajímavá volba pro uživatele, kteří hledají klávesnici s několika užitečnými funkcemi. Ergonomický design, programovatelné klávesy a snadná konektivita jsou výhody, které stojí za zvážení. HP 970 Programovatelná bezdrátová klávesnice si zaslouží uznání za snahu přinést uživatelům lepší zážitek ze psaní a užitečné funkce jako programovatelné klávesy a senzory podsvícení.

Vzhled klávesnice je moderní a ergonomicky navržený. Plusové body udělíme i za velice tenké provedení. Díky snadné konektivitě je klávesnice vhodná pro uživatele, kteří často přepínají mezi zařízeními. Obecně se dá ale říci, že tuto klávesnici můžeme doporučit nejen pro programátory, ale i pro běžné domácí užití. Můžete si totiž navolit na programovací klávesy zapnutí Spotify či otevření Google Chrome. Za naši redakci tak tuto klávesnici doporučujeme.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností HP