Foto: Pixabay

Naopak jako velký problém vidí tuto novou povinnost lidé, kteří nemají počítačovou gramotnost a lidé staršího věku. Výbory společenství vlastníků bytových jednotek doposud fungovali čistě papírově a většinou se skládaly z důchodců. Nyní se všem členům zřídila datová schránka, i když s veřejnou správou komunikuje jen předseda.

Předpokládá se ale schopnost práce na počítačích. O členství ve výboru v současné době není příliš velký zájem, a proto tyto funkce vykonávají většinou lidé v důchodu. Ti mají ale obavy z toho, že nebudou umět s datovou schránkou a počítačem pracovat a v důsledku toho jim mohou uniknout třeba i důležité dokumenty.

Foto: Pixabay

Jan Eisenreich uvádí, předseda Sdružení českých, moravských a slezský SVJ, uvádí, že by v naší republice ělo v současné době být asi sedmdesát tisíc takovýchto společenství. Datovou schránku doposud využíval jen zlomek z nich. Nově tak bude využívat služeb datové schránky více než 150 tisíc členů výborů.

Podle Eisenreich mohou práci s datovou schránkou ovládnout i starší uživatelé, protože jeho sdružení pořádá prý pravidelné proškolovací webináře. Podle očekávání by se měla zvednout poptávka SVJ po profesionální správě nemovitostí, která by se o vše potřebné postarala. Množství důchodců pak má v úmyslu v této práci skončit.

Zdroj: MSN.com (odkaz)