Foto: Pixabay

Evropská unie připravila soubor zákonů, které mají ochránit nás, konečné spotřebitele a uživatele a umožnit nám využívat všech výdobytků moderní technologie a ne pouze tu technologii, kterou nám velké technologické společnosti v rámci svého monopolu nabídnou. Jeden z těchto zákonů vešel na počátku listopadu v platnost.

Jde o zákon o digitálních trzích, který by navždy měl změnit pravidla internetu na území Evropské unie. Tento zákon je jedním z hlavních, které mají zabránit v monopolu technologických společností. Pravdou je, že Evropská unie přistupuje k těmto společnostem o mnoho aktivněji než Spojené státy americké.

Foto: Pixabay

V praxi je celá myšlenka velice prostá – pokud máte iPhone máte mít možnost stáhnout si aplikaci nejen z oficiálního obchodu od Applu, App Store, ale také z jiných obchodů. Příležitost by měly dostat i menší společnosti a konkurence. Tento zákon zasáhne s největší pravděpodobností i známý WhatsApp.

Vývojáři společnosti Meta Platforms, mateřské společnosti WhatsAppu, budou muset umožnit uživatelům přijímat zprávy i od jiných konkurenčních aplikací, jako je Signal nebo Telegram. Otázkou samozřejmě zůstává i míra zabezpečení šifrováním end-to-end. Každopádně by se jednalo o revoluční záležitost a mnoho uživatelů by to rozhodně uvítalo. Z naší recenze totiž vyplývá, že jediným důvodem proč uživatelé většinou mají WhatsApp je, že ho mají všichni. Pokud byste ale mohli mít jakýkoliv komunikační nástroj a posílat s ním zprávy komukoliv, změnilo by to zcela rozložení sil na trhu.

Zdroj: ArsTechnica.com (odkaz)