Foto: Pixabay

Jednou z takovýchto aplikací na počátku byl i WhatsApp a své prvenství si udržel dodnes. Je totiž stále nejpopulárnější a nejrozšířenější chatovací aplikací vůbec. Před pár lety zakoupila WhatsApp společnost Facebook, dnes Meta, která mírně vylepšila zabezpečení při zasílání zpráv. Od té doby je ale počet uživatelů více méně stabilní.

Uživatele bychom mohli rozdělit na dvě skupiny, a to ty, kteří využívají WhatsApp, protože se jedná o zabezpečenou aplikaci a druhou skupina, kteří ho mají zkrátka proto, že ho mají i všichni ostatní. Další otázkou je pak bezpečnost na WhatsAppu. Podle samotného WhatsAppu prý mateřská společnost Meta Platforms prý nevidí nic ze soukromí uživatelů WhatsAppu.

Pravda je taková, že Meta Platforms vidí vaše telefonní číslo, IP adresu a dokonce i veškeré interakce s firmami na WhatsAppu. Navíc díky oboustrannému zabezpečení je WhatsApp využíván i hledanými osobami orgány činnými v trestných řízeních. 

Vlády z různých zemí a tyto orgány pak prosím WhatsApp o práva na šifrovací systém, aby mohli konverzaci uživatelů rozluštit. Zůstává zde ještě jeden problém, a to zastaralost některých funkcí.

Zatímco v jiných konkurenčních aplikacích již dávno mají zavedené nějaké funkce, WhatsApp je zavádí se zpožděním i několika let. Jaké jsou vlastně možnosti, pokud někteří uživatelé nechtějí zůstat u WhatsAppu?

Foto: Pixabay

Nejlepší alternativy k WhatsAppu?

Jako nejčastěji uváděné alternativy WhatsAppu můžeme zmínit Telegram a Signal. Ani tyto dvě aplikace nejsou zcela ideální, protože Signal má aktualizovaný veřejný audit a jeho zdrojový kód je čistě opensource. Musíme však uznat, že můžete mít buď důvěryhodnou aplikaci nebo aplikaci s anonymními uživateli, ale ne obojí.

Těžko totiž může aplikace mít zabezpečenou komunikaci s ověřeným koncovým uživatelem, kdyby neznala jeho identitu a IP adresu. Možná o trochu šťastnější je rozhodnutí Telegramu, který sice má také veškeré zdrojové kódy veřejně na Githubu, ale šifrovací klíče k end-to-end šifrování pro soukromé chaty si ukládá lokálně, tzn. do zařízení uživatelů.

Závěr

WhatsApp má za nás jedinou výhodu, a to velikost uživatelské základny, která je bezkonkurenční. Z pohledu bezpečnosti či nabídce funkcionalit to již tak veselé není. WhatsApp nabízí průměrné až podprůměrné služby a většina konkurenčních aplikací ho překoná.

Jako nejlepší náhradu WhatsAppu můžeme doporučit Telegram, který je na tom o trochu lépe a je WhatsAppu více podobný. Signal je zase lepší pro ty uživatele, kteří preferují hlavně anonymitu a své soukromí. Každopádně obě aplikace jsou lepší než WhatsApp, protože ten předává maximum možných informací Facebooku.

Zdroj: uživatelské testování IT pro Tebe, WhatsApp.com