Zdroj: Pixabay

Nedávno jsme vás informovali o tom, že Francouzi mají nově k dispozici elektromagnetickou pušku proti dronům. Pozadu nezůstává ani americké letectvo USAF, které v brzké době nasadí do svého arzenálu i speciální systém pro ochranu základen THOR.

Jedná se o energetickou zbraň, která by měla být schopna mikrovlnami vyřadit z provozu elektroniku v bezpilotních letadlech a dronech. Jinými slovy dokáže pomocí mikrovln sundat z nebe i celý roj dronů. V tuto chvíli se již testuje na základně Kirkland první prototyp.

Výhodou THORu je i to, že je vysoce kompaktní, protože se celý naskládá do jednoho 6m kontejneru a na jeho sestavení jsou potřeba jen dva lidé. Již během února se přišel na několik testů osobně podívat i generál Neil Thurgood a přiznal, že armáda sice má výkonné lasery, ale ty dokáží v jeden moment zlikvidovat pouze jeden cíl.

V případě, že útočí roj dronů, je laser bezbranný. V takovém případě jsou lepší energetické zbraně na bázi mikrovln, které dokáží v jeden okamžik zlikvidovat i celý roj. Celý výzkum prý probíhá ve spolupráci s Výzkumnou laboratoří vzdušných sil a již nyní se obě strany těší na konečný výsledek.

Drony jsou v současné době velkou hrozbou, protože mohou nekontrolovaně a bez povšimnutí naletět nad důležité budovy či nad dav lidí a jednoduše zaútočit s minimální šancí vypátrání pachatele. Hrozba je o to větší, že Islámský stát potvrdil, že zřizuje vlastní divizi dronů.

Podle mluvčího americké armády je hlavní prioritou ochránit životy lidí a to je i důvod, proč chtějí Spojené státy americké posílit tyto obranné systémy. Projektový manažer THORu, Amber Anderson, ještě dodal: „Systém využívá silných impulzů radiových vln, které nabízejí možnost zásahu ve větší dálce. Jsou lepší než kulky nebo sítě (shazované na drony), jsou tiché a jejich účinek je okamžitý.”

Zdroj: afrl.af.mil (odkaz)