Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Drony se ukazují nejen jako efektivní pomocník, ale také jako běžná součást armády. Dokáží nést i zbraně a díky jejich nízké letové hladině a tichému provozu nejsou ani vidět na radaru. Až doposud tak byl poměrně problém takový dron zneškodnit. Ručním samopalem to bylo obtížné, protože na dálku se trefí těžko a když přiletí blíže, už bývá pozdě.

Proto se francouzská společnost CERBAIR vytvořila unikátní zbraň na likvidaci dronů. Jedná se o robustní elektromagnetickou pušku, batoh, vestu s detekčním modulem, tablet pro ovládání a elektromagnetický efektor. Princip této zbraně nebo spíše obraného systému je jednoduchý.

Sada CERBAIR dokáže detekovat nepřátelský dron pomocí všesměrové analýzy vysokofrekvenčního spektra. Pokud je dron zaznamenán je vydáno varování (vizuální i zvukové) a je obratem zjištěna přesná poloha nejen dronu, ale také jeho operátora. V tom momentě je zjednodušeně řečeno vyslán elektromagnetický impuls, který by měl přerušit spojení s operátorem a dron zneškodnit.

Drony jsou stále velkou hrozbou a jako hlavní hrozbu byly označeny i při inauguraci amerického prezidenta Joa Bidena. Dron může převážet výbušninu a nepozorovaně přiletět nad dav a vypustit ji. Je pak velice těžké zpětně analyzovat, odkud dron přiletěl a kdo ho ovládal. Různé teroristické organizace již mají dokonce vlastní leteckou divizi dronů. Příkladem může být islámský stát, který považuje drony za levnou a efektivní zbraň v porovnání s výcvikem a výzbrojí pro sebevraždného atentátníka.

Zdroj: ZDNet.com (odkaz)