Zdroj: Pixabay (odkaz)

Již jsme vás informovali o tom, že americká armáda má zbrusu novou ozbrojenou jednotku, konkrétně pak „Strážce,“ kteří budou mít na starosti bezpečnost ve vesmíru, hájení amerických zájmů a ochranu amerických aktiv v podobě satelitů a družic. Členové v této speciální jednotce budou verbováni z řad nejlepších členů letectva i z NASA.

Mezi jedním z prvních členů a zároveň i důstojníků amerických vesmírných ozbrojených sil je nově i astronaut Mike Hopkins, který se tak rozhodl zcela dobrovolně a přestoupil tak z amerického letectva. V současné době pobývá na Mezinárodní vesmírné stanici a stal se tak oficiálně prvním Strážcem ve vesmíru.

Jeho oficiální jmenování proběhlo v rámci ceremoniálu k ročnímu výročí založení vesmírných ozbrojených sil, které proběhlo 20. prosince. Podle americké vlády jde o důkaz přátelských vztahů mezi NASA a americkými vesmírnými silami. Mike Hopkins byl jmenován do hodnosti druhého poručíka letectva v roce 1992. O několik let si jej vybrala NASA jako astronauta a následně prošel kompletním výcvikem.

Na vesmírnou stanici se dostal 15. listopadu na kosmické lodi společnosti SpaceX Crew Dragon, kde se účastní mise NASA Crew-1. Nyní bude pobývat na Mezinárodní vesmírné stanici až do jara v pozici palubního inženýra. Obecným cílem všech astronautů NASA je pak prohlubovat znalosti o vesmíru a Zemi a umožňovat pokrok v technologickém vývoji. Mike navíc má na starosti i ochranu amerických aktiv.

Zdroj: NASA.gov (odkaz)