Zdroj: Pixabay (odkaz)

Informace o tom, že Spojené státy americké chtějí zřídit, resp. zřizují, speciální armádní složku určenou na obranu ve vesmíru se ví již od počátku tohoto roku. Doposud se však spekulovalo o oficiálním názvu, logu i faktické pracovní náplni.

Nyní viceprezident Mike Pence na oficiální akci oslavující jednoleté výročí této vojenské složky oznámil, že se budou nazývat „Strážci.“ Tento název zní až trochu ve stylu Sci-fi jako Strážci galaxie. Ve skutečnosti se prý jedná o odkaz na staré heslo kosmického letectva z roku 1983: „Guardians of the High Frontier,“ proto Strážci (Guardians) vychází z toho.

Vesmírné síly jsou samostatnou funkční jednotkou, i když již od svého počátku jsou zároveň součástí amerických vzdušných sil, a to podle zákona o národní obraně. V praxi jsou tak sice součásní vesmírného velení vzdušných sil, ale mají zkrátka pravomoc rozhodovat nezávisle na nich.

Tuto jednotku tvoří převážně špičky letectva spolu s bývalými astronauty, jako je Mike Hopkins, který dříve působil v NASA. Smyslem je, na rozdíl od NASA, ovládnutí vesmíru či jeho obrana, NASA se při tom primárně soustředí na sběr vědeckého materiálu a na bádání.

Podle fanoušků populárního Star Treku je zde i zajímavá podobnost loga Strážců s logem Hvězdné flotily právě ve Star Treku. Americké vesmírné síly však poukazují, že jejich logo vychází z jednoho z původních návrhů vzdušné obrany. Strážci vznikly mimo jiné z iniciativy bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, který tak chtěl ochránit svá aktiva, zejména pak drahé satelity.

Dle vyjádření na tomto směru uvažování nehodlá nic měnit ani současný americký prezident Joe Biden a to především s iniciativou vrátit Američany zpět na Měsíc. Jedná se o historicky první ozbrojenou vesmírnou jednotku. Otázkou zůstává, co se stane, až jiná země, popřípadě Elon Musk, se rozhodne vytvořit si vlastní ozbrojené síly. Jeho plány se docela přibližují známé bondovce Moonraker, kde chtěl jeden miliardář vytvořit novou civilizaci.

 

Zdroj: The Verge (odkaz), spaceforce.mil (odkaz)