Zdroj: Pixabay

Automobilka Nikola zažila takovou ostudu, jaká prakticky nemá obdoby, když se zjistilo, že ač dostávala sponzorské dary v řádech milionů dolarů na vývoj vodíkového pohonu, žádný pohon nikdy nevyvinula. Navíc chtěl své investory podvést podvodným videem.

Díky tomu přišla o ředitele i o hodnotu své firmy. Poslední možnou záchranou pro tuto společnost tak je kapitál, který naštěstí uvízl na jejím účtu. Nejde navíc o žádné drobné, ale o 900 milionů dolarů (v přepočtu 20 miliard korun). Tato skutečnost vyšla najevo díky čtvrtletním finančním výsledkům společnosti Nikola.

Tato částka se na účet dostala během vstupu na burzu a v tuto chvíli je asi jedinou nadějí pro Nikolu, jak znovu vstát z mrtvých. Proto je však nutné zareagovat co nejrychleji, protože v tuto chvíli nemá automobilka absolutně žádné příjmu, ale pouze výdaje. Je tedy jasné, že se tato částka bude pouze ztenčovat.

Podle všech dostupných zpráv to vypadá, že Nikola upustí od všech prozatimních projektů a pustí se do výroby elektrotahačů, resp. do tahače Tre. Při hladkém průběhu by se tento elektrotahač mohl dostat na trh již příští rok. Mluvčí Nikoly však prohlásil, že společnost nechce upustit ani od budování vodíkové infrastruktury. Pokud Nikola uspěje s elektrickým tahačem, je velká šance, že si bude moci napravit reputaci v oblasti vodíkových motorů.

Zdroj: ArsTechnica.com