Zdroj: Pixabay

O tom, že aukci kmitočtů pro 5G sítě vyhrál Petr Kellner, resp. jeho skupina PPF jsme Vás již informovali. Nově ale vyšla najevo informace, že během několika následujících let bude společnost CETIN, což je česká telekomunikační společnost, která je součástí investiční skupiny PPF, investovat několik miliard korun do modernizace mobilní přístupové sítě (RAN) a do jejího upgradu na 5G.

Za tímto účelem již podepsala smlouvu na pět let se společností Ericsson, což také potvrdili v tiskové zprávě. Martin Škop, generální ředitel společnosti CETIN, přiznal, že projektová příprava i testování jsou již v běhu a v momentě, kdy bude vše připravené, se začne s nasazováním nových technologií.

Zdroj: Pixabay

Podle smlouvy by mělo modernizaci podstoupit více než čtyř tisíc základnových stanic. Zároveň se touto smlouvou rozloučí CETIN s technologiemi Huawei, se kterými do budoucna již nepočítá. Kdy bude CETIN a Ericsson s modernizací hotov a kdy se tedy můžeme i v zapadlejších částech České republiky těšit na rychlou 5G mobilní síť zatím není známo.

Zdroj: Zive.cz