Zdroj: Pixabay

Nedávno proběhla u nás pod dozorem Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) aukce kmitočtů 5G. Zajímavé na této aukci bylo, že až do vyhlášení výsledků ČTÚ tajil seznam účastníků. V aukci dle očekávání byli dominantní naši tři největší operátoři.

Ti si také v podstatě rozebrali hlavní frekvence v pásmu 700 MHz pro novou a rychlou síť 5G. Vzhledem k tomu, že se soutěže nezúčastnil žádný velké konkurent, získali tři operátoři kmitočty více méně za vyvolávací cenu. O tom svědčí i výnos z aukce, který byl 5,6 miliard korun místo plánovaných sedmi.

Mimo tři hlavní operátory získali menší podíl kmitočtů i Nordic Telecom a Cetronet. Díky malému podílu kmitočtů budou muset požádat nejspíše O2 o tzv. národní roaming, resp. aby uživatelé těchto dvou menších společností mohli využívat 5G síť od O2.

Jako hlavní vítěz je brána skupina PPF, kterou vlastní Petr Kellner. PPF má pod sebou mimo jiné i Telecom, O2 a nově i televizi Nova. Zajímavé je, že jak Nordic Telecom, tak Centronet vlastní bývalý právníci právě Petra Kellnera. Podle některých odborníků a taky podle Jaromíra Nováka, bývalého vedoucího ČTÚ, to byla jedinečná příležitost pro vstup nového hráče na trh, který by pomohl srazit ceny stávajících operátorů.

Zdroj: Český telekomunikační úřad