Zdroj: Pixabay

U nás se pomalu začíná zabydlovat technologie pro mobilní sítě 5G a očekává se, že se do budoucna stane globálním standardem. Po celém světě se instalují výkonné vysílače a většina nových mobilních telefonů vyšších tříd již podporuje 5G. Nyní však přední technologické společnosti jako jsou Apple a Google, vytvořily spolu novou asociaci s názvem Next G Alliance, která má za cíl prozkoumat a začít vyvíjet novou 6G mobilní síť.

Ta by reálně měla přijít na trh v následujících deseti letech. První zahajující schůzka této aliance proběhla právě včera a tím započal oficiálně i vývoj 6G. V tuto dobu jsou 5G sítě schopné přenášet 600 Mb/s, což je pro nás v současné době rychlost světla. Podle vývojářů by 6G mělo zvládat až 1TB/s. Díky této rychlosti bychom si například mohli stáhnout i sto filmů za vteřinu.

První konkrétní data však slibuje aliance až za zhruba pět let. Touto rychlostí by pak nebyl problém přenášet ne videohovory ale holografické hovory, ale umožní ještě větší rozvoj tzv. chytrých domácností. Zda Čína, která již vyslala na oběžnou dráhu satelit 6G  k testování hodlá s touto aliancí spolupracovat není v tuto chvíli známo.

Zdroj: Gizmochina.com