Zdroj: Pixabay

U nás, v České republice, jsme v současné době všichni unesení z toho, že se zde zavádí 5G síť, i když prozatím jen v Praze a Brně, a nemůžeme se dočkat, až tu rychlost vyzkoušíme i v jiným městech. Číňané jsou však oproti nám o krok dále, protože 6. listopadu poslali na oběžnou dráhu Země první 6G satelit na světě.

Satelit, který váží zhruba 70 kg, vynesla na oběžnou dráhu raketa nazvaná Dlouhý pochod 6. Ta odstartovala z kosmodromu Tchaj-jüan, který byl vystavěn již v 60. letech minulého století. Jeho primárním cílem je otestovat novou generaci bezdrátových systémů (6G). Podle očekávání by 6G mělo být dokonce ještě stokrát rychlejší než stávající novinka 5G.

Mimo tento satelit vynesla raketa ještě dalších deset argentinských a dva čínské vědecké družice. Testování nové 6G sítě se zabývá již nějakou dobu i čínský výrobce mobilních technologií, společnost Huawei. Ředitel Huawei, Žen Čeng-fej však podotýká, že první mobilní telefon podporující 6G bude na trhu nejdříve za deset let. V tuto chvíli se však musíme spokojit pouze s 5G, ale i 5G velice dopomůže rozvoji chytrých domácností, umělé inteligence a autonomní vozů.

Zdroj: BBC.co.uk