Zdroj: Pixabay

Mnoho lidí uvěřilo dezinformacím ohledně koronaviru, na které zareagovalo i YouTube a nechá všechny dezinformační videa smazat (viz náš článek). Nově se zjistilo, podle vědecké studie z Cambridgské univerzity, že lidé, kteří věří lžím o koronaviru mají obvykle nízkou úroveň matematické gramotnosti.

Pokud lidé chtějí pochopit pravdu, měli by na doporučení Cambridgské univerzity, zlepšit svoje analytické a kritické myšlení. Je zajímavé, že podle studie věří těmto dezinformacím hlavně mladí lidé. Původní cíl celého projektu bylo přijít na to, proč někteří lidé věří očividným dezinformacím o koronaviru nebo proč nedokážou pochopit, že odborník na viry je virolog či epidemiolog a ne lékař z jiného oboru.

Zjistilo se, že hlavním ukazatelem pro pochopení fake news a pro jistou odolnost je schopnost jedince dokázat široce aplikovat kvantitativní údaje. Aby tento projekt byl objektivní, zahrnul lidi z Irska, Španělska, Mexika, USA či Velké Británie. Všem účastníkům bylo předloženo několik analytický a početních testů. V rámci testů pak museli vyhodnocovat pravdivost výroků o COVID-19 nebo o 5G.

Dále jim bylo položeno několik otázek týkající se dodržování nejrůznějších opatření, která jsou v jejich zemi vládou nařízená a také zda jsou ochotni se případně nechat v budoucnu očkovat. Z testu dále vyplynula jednoduchá rovnice – čím více je člověk neochoten dodržovat daná opatření, tím větší je jeho náchylnost uvěřit fake news a tím menší je jeho úroveň matematické gramotnosti.

Zdroj: Novinky.cz