Zdroj: Pixabay

Mezinárodní vesmírné stanici se poslední dobou lepí smůla na paty, protože od srpna unikal z ISS kyslík neznámo odkud. Následně se podařilo za pomoci čajového pytlíku identifikovat  díru v modulu a následně i opravit. Nyní se však objevil další a možná ještě závažnější problém. Rozbil se generátor kyslíku, který je umístěný v ruském modulu. Ten má za úkol z vody vyrábět dýchatelný kyslík.

Podle dostupných informací by posádka neměla být v přímém ohrožení života. Faktem však zůstává, že je to již druhý závažný problém v ruském modulu. Vzhledem ke stáří modulu Zvezda je pravděpodobné, že všem problémům ještě není konec. Naštěstí jsou astronauti na podobný problém připraveni a na ISS mají hned dva generátory kyslíku s tím, že ten druhý je umístěn na americké straně a samozřejmě funguje bez problémů.

Zdroj: Pixabay

Pro případ, kdy by se rozbil i ten americký generátor kyslíku, museli by astronauti využít nouzové zásoby kyslíku, které jsou na stanici pro případ nejvyšší nouze. Celý systém pak selhal ve chvíli, kdy na ISS dorazili noví členové. Odborníci však vyvrátili, že by připojení nového modulu mělo něco společného s poškozením generátoru.

Bývalý ruský kosmonaut Gennadij Padalka, který prostřednictví ruské státní tiskové agentury RIA Novosti prohlásil, že generátor se jmenuje Electron-VM-OGS a stejně jako většina vybavení na ruské části ISS je již dávno za hranicí své životnosti a je nutno jej bez prodlení vyměnit. Naštěstí americký generátor je plně schopný uspokojit potřeby stávající posádky.

Zdroj: gizmodo.com