Zdroj: Pixabay

Stejně jako máme u nás aplikace eRouška 2.0 vydanou Ministerstvem zdravotnictví, tak i naši sousedé na Slovensku mají svou aplikaci Moje eZdravie, kterou má na starosti Národní centrum zdravotnických informací (NCZI).

Právě s touto aplikací jsou v poslední době celkem problémy, protože podle společnosti Nehemba se v aplikaci objevila bezpečnostní chyba, která by v případě cíleného hackerského útoku mohla ohrozit veškeré údaje o 390 tisících pacientech, z čehož byla poměrně velká část občanů České republiky.

Zdroj: Pixabay

Aplikace Moje eZdravie slouží především k tomu, aby informovala občany o aktuálních opatřeních či jim umožnila rezervovat si testování na koronavirus, kde lidé musí v jednoduchém formuláři zadat všechny své osobní údaje včetně aktuálních příznaků.

Vývojáři naštěstí nejprve vydali opravu této bezpečnostní trhliny a až následně informovali veřejnost o potencionální hrozbě. Bohužel v rámci testování bezpečnostní trhliny stáhli data zhruba 130 000 uživatelů, čímž z pohledu zákona spáchali hackerský útok na vlastní aplikaci.

Podle právníků hrozí vývojářům vysoká pokuta. Zástupci NCZI navíc veřejnost uklidňují, že údaje z elektronického zdravotního systému eZdravie nejsou nikterak propojeny s aplikací Moje eZdravie, a proto byla ohrožena jen ta data, která uživatele skutečně vyplnili.

Zdroj: Novinky.cz