Zdroj: Pixabay

Aplikace Ministerstva zdravotnictví eRouška se ve své první verzi nesetkala příliš s kladnými ohlasy. Nyní však Ministerstvo vydalo druhou verzi mobilní aplikace eRouška 2.0, která by již měla být lepší a pomoci s bojem proti koronaviru. Aplikace jednoduše běží na pozadí vašeho mobilního telefonu a informuje vás, pokud jste se dostal do příliš blízkého kontaktu s nakaženým, který má tuto aplikace také nainstalovanou na svém mobilním telefonu, který má zároveň u sebe.

Vývojáři najatí Ministerstvem zdravotnictví měli podle všech dostupných zpráv ukončit vývoj eRoušky 2.0 již na počátku září. Celý proces ale značně zbrzdil schvalovací proces pro zařazení do AppStoru a Google Play. Hlavní rozdíl mezi první a druhou verzí je v tom, že zatímco první verze byla čistě jen pro hygieniky, který pomocí ní dohledávali potencionálně nakažené občany, druhá verze je jakýsi anonymní varovný systém, který ukáže každému uživateli, zda se nedostal do kontaktu s nakaženým.

„Nová verze eRoušky slouží jako informativní nástroj pro každého z nás. Oproti první verzi je postavena na odpovědném chování občanů. V případě, že nás aplikace upozorní na možný rizikový kontakt s nakaženým, můžeme dbát zvýšené opatrnosti a chránit svou rodinu.“

Zdroj: Pixabay

Pokud se v praxi někdo nakazí a zároveň používá eRoušku 2.0, tak obdrží od hygieniků speciální kód, který stačí zadat do této aplikace a tato aplikace zašle všem lidem varování, že přišli do kontaktu s někým nakaženým. Z principu tak vychází jednoduchá rovnice – čím více lidí to bude používat, tím větší bude úspěšnost této aplikace.

Již nyní hlásí hygienické stanice problémy s plnými kapacitami při trasování kontaktů. Navíc je prakticky nemožné vzpomenout si na všechny kontakty jen tak z hlavy. Nikdy totiž nevyjmenujete například všechny cestující z hromadné dopravy. Naproti tomu eRouška 2.0 je v tomto případě zcela nezastupitelná.

Stahovat aplikaci eRouška 2.0 můžete zde:

Zdroj: Novinky.cz