Foto: Freepik

Nedávné rozhodnutí Evropské unie o zákazu prodeje některých elektromobilů, včetně Tesla Cybertruck, otřáslo automobilovým průmyslem a vyvolalo bouřlivou diskuzi. Tento zákaz se týká nejen Cybertrucku, ale i dalších amerických elektrických offroadů a pick-upů, které svým robustním a unikátním designem narážejí na přísné bezpečnostní normy v EU. Zákaz se vztahuje i na Českou republiku, což však neodradilo některé odvážlivce, kteří již našli způsoby, jak tento zákaz obejít.

Tesla Cybertruck – technická revoluce nebo hrozba?

Tesla Cybertruck, který si svým futuristickým designem získal velkou pozornost, rozděluje veřejnost. Pro některé je to vrchol automobilového inženýrství, jiní ho přirovnávají k autíčku, které by nakreslilo dítě. Ačkoliv Elon Musk prezentuje Cybertruck jako vozidlo budoucnosti, Evropská unie má jiné priority – bezpečnost. Právě ta je hlavním důvodem zákazu jeho prodeje v Evropě.

Jedním z klíčových problémů je hrubá konstrukce z nerezové oceli, která je pro běžný provoz v EU považována za příliš nebezpečnou. Plechy jsou natolik tvrdé a ostré, že při nehodě by mohly způsobit vážná zranění nejen řidičům a pasažérům, ale i chodcům. Dalším problematickým prvkem je kufr, který se při zavírání automaticky aktivuje a nereaguje dostatečně rychle na překážky, což může vést ke zranění. Simulace ukázaly, že při zavření může kufr doslova ustřihnout prsty.

elektromobil na nabíječce

Foto: Freepik

Tesla čelí kritice i kvůli dalším technickým problémům u jiných modelů, a to včetně ne zcela spolehlivého autopilota. V reakci na evropské požadavky však plánuje aktualizace a úpravy, aby vozidlo vyhovělo evropským bezpečnostním normám. Zda se Cybertruck skutečně dostane na evropský trh ve své původní podobě, je zatím nejisté. Jisté je, že pokud chce Tesla tento vůz prodávat v EU, bude muset provést zásadní změny.

Cybertruck na českých silnicích? Jde to!

Přestože je Cybertruck v Evropě oficiálně zakázán, někteří nadšenci si našli cestu, jak si tento model pořídit i u nás. Díky individuálnímu dovozu a rozsáhlým úpravám se Cybertruck na českých silnicích objevil. Pro splnění evropských požadavků muselo dojít k úpravám, jako je instalace tlumících materiálů na ostré hrany karoserie a přizpůsobení nabíjecího systému. Tyto úpravy však vyžadují nejen značné úsilí, ale i nemalé investice, které mohou dosahovat stovek tisíc korun.

Elektrické giganti: GMC Hummer a Rivian RT1

Tesla Cybertruck není jediným americkým elektromobilem, který má v Evropě problém. Dalším z nich je GMC Hummer EV, moderní elektrický nástupce legendárního offroadu. Tento vůz zaujme nejen svou mohutnou konstrukcí a výkonem až 1 000 koní, ale také unikátní funkcí „krabí chůze“, kdy vůz dokáže jet do boku, což je praktické zejména při parkování či jízdě v těžkém terénu.

Podobně jako Cybertruck i Hummer se do Evropy oficiálně nedostane a jedinou možností je individuální dovoz. Tato cesta však, stejně jako v případě Tesly, vyžaduje rozsáhlé úpravy a dodatečné náklady, což znamená, že tento elektromobil se na našich silnicích objeví jen v omezeném množství.

Dalším zajímavým příkladem je Rivian RT1, mladá americká automobilka, která si získává pozornost svými výkonnými elektrickými SUV. S výkonem přes 600 kW a dojezdem až 500 kilometrů jde o technologický skvost, který však stejně jako jeho americké protějšky naráží na evropské předpisy. Přesto se Rivian RT1 již objevuje na českém trhu, a to opět díky individuálnímu dovozu.

Evropská Unie versus automobilka

Rozhodnutí Evropské unie o zákazu prodeje některých modelů elektromobilů, zejména těch amerických, vychází z jejího zaměření na bezpečnost a ochranu životního prostředí. Ačkoliv elektromobily představují technologický pokrok směrem k ekologičtější dopravě, velké offroady a pick-upy, jako jsou Tesla Cybertruck, GMC Hummer EV či Rivian RT1, nejsou v Evropě vítány. Jejich mohutná konstrukce a vysoký výkon jsou považovány za nebezpečné pro evropské silnice.

Tento krok Evropské unie ukazuje, že ani elektromobilita není bez překážek. Zatímco některé modely menších a ekologičtějších vozů mají zelenou, velké a těžké pick-upy narážejí na přísné normy. Přesto se však ukazuje, že pro ty, kdo jsou ochotni investovat čas, peníze a energii do úprav, existuje možnost, jak si svůj vysněný americký elektromobil pořídit i v Evropě. Ačkoliv cesta k tomu není snadná, výsledkem je nejen unikátní vůz, ale i splnění snu o technologické budoucnosti na českých silnicích.

Zdroj: Autozive.cz (odkaz)