Foto: Freepik

V posledních letech jsme svědky stále častějšího přechodu městských a státních orgánů na ekologičtější a technologicky pokročilejší vozidla. Policie v kalifornském Irvine není výjimkou. Jejich nové elektrické vozidlo Tesla Cybertruck, představené v říjnu 2024, má být dle oficiálních vyjádření součástí komunitních aktivit a preventivních programů, konkrétně programu DARE (Drug Abuse Resistance Education), který se zaměřuje na prevenci zneužívání drog mezi dětmi a mládeží. Představení tohoto futuristického vozu však neproběhlo zcela bez problémů – spíše než nadšení vyvolalo video plné dýmu, blesků a hudby z filmu „Terminátor“ vlnu rozpaků a kritiky.

Elektrický truck s „temnou“ minulostí

Ve chvíli, kdy se Cybertruck objevil na scéně za doprovodu ikonické hudby z filmu „Terminátor“, mnozí zůstali zaraženi. Tento filmový hit, známý svým nepříliš lichotivým zobrazením policistů a temnou vizí budoucnosti, se nezdál být vhodnou volbou pro propagaci policejního vozidla. Video, které bylo zveřejněno na sociálních sítích, ukazuje dýmem zahalený Cybertruck, který se prořítí skrze kouřovou clonu, následován řadou policistů s nepřirozenými úsměvy. Zakončeno bylo grafickými efekty blesků a titulem „Irvine Police Cybertruck“, což mělo zřejmě působit futuristicky a efektně. Místo toho ale celkový dojem na mnohé působil spíše jako nevhodná a přehnaná prezentace.

Kritika: Na co bylo 150 tisíc dolarů opravdu určeno?

Největším zdrojem kritiky je otázka, zda je investice přesahující 150 tisíc dolarů za vozidlo a jeho úpravy skutečně v souladu s potřebami komunity. Policie obhajuje nákup tvrzením, že vozidlo je určeno především pro komunitní aktivity, jako jsou vzdělávací programy zaměřené na prevenci zneužívání drog. Program DARE, který je zaměřen na vzdělávání dětí a mládeže o nebezpečí užívání drog, však v minulosti čelil rozsáhlé kritice pro svou nízkou efektivitu. Některé studie dokonce poukazují na to, že program nemá výrazný pozitivní vliv na snížení užívání drog u mladých lidí.

Z tohoto důvodu se mnoho kritiků ptá, zda by neměly být veřejné prostředky raději využity na projekty, které skutečně přinášejí dlouhodobé výsledky a mají přímý dopad na kvalitu života obyvatel. Mnozí také poukazují na to, že futuristické vozidlo, byť s dobrým záměrem, nemusí být tou správnou cestou k budování důvěry mezi policií a komunitou.

Licence? Zatím nejasná situace

Další otázky se vynořily ohledně použití hudby z filmu „Terminátor“. Policie uvedla, že v popisku videa náležitě zmínila hudebního autora, čímž se snažila splnit požadavky na autorská práva. Přesto však zůstává otázkou, zda bylo skutečně získáno formální povolení k použití takto známé filmové skladby pro veřejné účely. Pokud by se ukázalo, že povolení nebylo řádně zajištěno, mohl by tento krok přinést další komplikace pro policejní oddělení, včetně možných právních sporů.

Nejen vozidlo, ale i širší otázka priorit

Celá situace kolem nákupu Tesly Cybertruck irvinskou policií ukazuje na hlubší problém, který přesahuje samotné vozidlo. Otázky o prioritách financování, účinnosti preventivních programů a správném využívání veřejných prostředků jsou klíčové pro každou komunitu. Ačkoli moderní a inovativní technologie mají bezpochyby své místo v dnešní společnosti, je důležité zvážit, zda jsou skutečně využívány k dosažení těch nejlepších možných výsledků.

V případě Cybertrucku se zdá, že místo toho, aby přispěl k pozitivnímu vnímání policejní práce, způsobil zbytečnou rozepři a zpochybnil, zda peníze byly investovány smysluplně. Komunita očekává, že jejich policie bude zaměřena na bezpečnost, ochranu a podporu, ne na nákladné vozidlo, které zatím vyvolalo více otázek než odpovědí.

Zdroj: Kotaku.com (odkaz)