Foto: Freepik

Operace, označená jako Token Mirrors, byla pro FBI velkým úspěchem. Zatčeno bylo 18 lidí za rozsáhlé podvody a manipulace na kryptoměnovém trhu. Jedná se o první případ, kdy byla vůči firmám poskytujícím finanční služby vznesena obvinění za tzv. wash trading – nezákonné obchodování, při kterém se opakovaně nakupuje a prodává stejná aktiva, aby se uměle zvýšila jejich hodnota.

Kryptoměnové pasti a zadržené prostředky

V rámci operace FBI zabavila přes 25 milionů dolarů v kryptoměnách a zneškodnila obchodní roboty, kteří byli odpovědní za miliony dolarů v podvodných transakcích u více než 60 různých kryptoměn. Kryptoměnový token, který FBI vytvořila, nesl název NexFundAI a byl postaven na platformě Ethereum. Díky němu mohli agenti sledovat obchodníky, kteří se zapojovali do nelegálních aktivit, aniž by si to uvědomili.

FBI
FBI

Foto: Freepik

Wash trading je problém, který trápí celý kryptoměnový průmysl. Odhady uvádějí, že až 70 % všech transakcí s kryptoměnami může spadat do této kategorie. Proto není překvapením, že regulační orgány a policie začínají reagovat. Joshua Levy, prozatímní americký prokurátor, v této souvislosti prohlásil: „Inovativní technologie, jako je kryptoměna, se setkala s dávno známým podvodným schématem – pump-and-dump. Dnešní vzkaz je jasný: Klamat investory je podvod. Tečka.“

Výzva pro investory

Spolu s FBI podala obvinění i Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) proti třem tzv. market makers, tedy jednotlivcům, kteří se podíleli na oboustranných trzích s cennými papíry. Tyto případy poukazují na nutnost opatrnosti u online investorů. Levy zdůraznil, jak důležité je důkladně prověřit každou příležitost, než se pustíte do světa digitálních aktiv.

Rok 2024 je pro kryptoměnové investory zatím plný výzev. Kryptoměnová kriminalita zaznamenala rekordní výši, přičemž se zdvojnásobily případy ukradených prostředků, které dosáhly 1,58 miliardy dolarů. Pro všechny, kdo se chystají investovat do kryptoměn, je tak zásadní porozumět tomu, jak tyto podvody fungují, aby se před nimi mohli účinně chránit.

Jak se bránit

Operace FBI je důležitým krokem v boji proti podvodům v kryptoměnovém sektoru, ale nejdůležitější zůstává osvěta. Investoři by měli být opatrní při rozhodování o svých krocích na trhu, vybírat prověřené platformy a pečlivě zkoumat své investice. Kryptoměnový trh je stále relativně mladý a dynamický, což znamená, že rizika jsou stále přítomná. Důležité je zůstat ostražití a nepodléhat slibům rychlého zisku, které mohou být jen lákadlem pro další podvod.

Tento případ ukazuje, jak sofistikované mohou být praktiky podvodníků, ale také to, jak může spolupráce mezi regulačními orgány a technologií pomoci chránit investory.

Zdroj: TechRadar.com (odkaz)