Foto: Freepik

Jedna z nejobdivovanějších planet naší sluneční soustavy, Saturn, brzy zažije fascinující úkaz, který potěší i zarmoutí zároveň. Jeho ikonické prstence, které tvoří jeden z největších vesmírných symbolů, dočasně zmizí z našeho zorného pole. Tento jev bude pro astronomy a milovníky hvězdných pozorování mimořádně zajímavý, protože se odehrává jen jednou za několik let. Ale co přesně se děje, proč k tomu dochází a co můžeme očekávat?

Saturn a jeho ikonické prstence

Saturn, šestá planeta sluneční soustavy a druhá největší z našich planet, je známý především díky svým prstencům. Tyto prstence, tvořené ledem, kamennými úlomky a prachem, jsou velkolepým kosmickým útvarem, který fascinuje lidstvo po staletí. Prstence se skládají ze sedmi hlavních částí a rozprostírají se do šířky více než 280 tisíc kilometrů. I přes svou masivní velikost jsou však neuvěřitelně tenké, což je činí náchylnými k tomu, že občas zmizí z našeho pohledu.

Optický klam v roce 2025

Podle vědců Saturnovy prstence na začátku roku 2025 na několik měsíců zmizí. Tento úkaz je způsoben zvláštní polohou Saturnu vůči Zemi. Saturnova osa rotace se pravidelně mění a přibližně každých 13 až 16 let dojde k situaci, kdy se prstence otočí tak, že budou z naší planety téměř neviditelné. V praxi to bude vypadat, jako bychom se dívali na extrémně tenký list papíru z boku – prstence budou příliš tenké na to, aby byly viditelné běžným dalekohledem.

Foto: Freepik

V současné době vidíme prstence, protože Saturn není vůči Zemi v dokonalé přímce. Je nakloněn pod úhlem asi 9 stupňů, což nám umožňuje vidět jeho prstence v plné kráse. Avšak příští rok, až se Saturn ocitne přesně v přímce se Zemí, zmizí z dohledu. Tento jev bude trvat přibližně šest měsíců, než se prstence opět objeví. Jde o vzácný optický klam, který umožňuje nahlédnout do fascinujícího kosmického baletu.

Saturnovy prstence – pomíjivá krása

I když zmizení prstenců v roce 2025 bude pouze dočasné, astronomové již delší dobu vědí, že Saturn své prstence jednou zcela ztratí. Tento proces je velmi pomalý, ale probíhá neustále. Observace z letů sond Voyager 1 a Voyager 2 ukázaly, že prstence jsou gravitačně vtahovány zpět do Saturnu. Tento jev, označovaný jako „dešť prstenců“, znamená, že ledové částice a prach z prstenců pomalu klesají na povrch planety. Přestože prstence mizí velmi pomalu, vědci odhadují, že pokud tento proces bude pokračovat stejnou rychlostí, prstence zmizí za zhruba 100 milionů let.

Jedna zajímavá studie NASA odhalila, že každou půlhodinu prstence Saturnu ztratí dost materiálu, aby naplnil olympijský bazén. To ilustruje, jak je tento proces v kosmických měřítcích relativně rychlý. Pokud se na něj díváme z pohledu stáří vesmíru, což je přibližně 13,8 miliardy let, mizící prstence představují pouze krátkou epizodu.

Tajemství stáří prstenců

Vědci stále debatují o tom, jak staré Saturnovy prstence vlastně jsou. Některé studie naznačují, že mohou být relativně mladé z vesmírného hlediska – zformovaly se možná před pouhými 400 miliony let, což je méně než desetina stáří Saturnu samotného. Jiní odborníci se domnívají, že prstence jsou starší, ale proces jejich eroze je od začátku konstantní.

Kosmický pohled do budoucna

I když Saturnovy prstence v roce 2025 dočasně zmizí z našeho pohledu, není třeba mít obavy, že bychom tuto planetu viděli navždy bez její charakteristické ozdoby. Prstence se znovu objeví a i když pomalu mizí, jejich zánik je zcela mimo časový horizont našeho života. Saturn, s prstenci nebo bez nich, zůstane jedním z nejvíce fascinujících objektů naší sluneční soustavy.

Pro astronomy a nadšence do vesmíru je to připomínka toho, jak neustále se měnící a dynamické je naše místo ve vesmíru. Tento úkaz je také skvělou příležitostí pro amatérské pozorovatele oblohy, aby se podívali na Saturn ještě jednou, než jeho prstence na nějakou dobu zmizí.

Pokud máte dalekohled nebo máte možnost se zúčastnit astronomických pozorování, rok 2025 vám nabídne jedinečný zážitek – být svědkem ztráty ikonických prstenců Saturnu, i když jen na chvíli.

Zdroj: Mirror.co.uk (odkaz)