Foto: Freepik

Lidé často debatují o podepisování dokumentů online a stále kolem toho panuje mnoho nejasností. I když je toto téma pro některé stále složité, je důležité objasnit několik mýtů, které se šíří.

Je online podepisování bezpečné?

Mnoho lidí považuje online prostředí za rizikové, což ovlivňuje i jejich názor na online podpisy. Při použití důvěryhodné aplikace, která umožňuje ověření totožnosti, je ale riziko menší než u klasického podpisu na papír.„Když podepisujete papírovou smlouvu, většinou nepožadujete ověření totožnosti, zatímco u online podpisů je to často standard. Aplikace mohou ověřit totožnost například pomocí Bank iD nebo MojeID, což zvyšuje bezpečnost,“ říká Michal Bočan.

Foto: Freepik

Je nutné si zřizovat kvalifikovaný elektronický podpis?

Ne. Online podepisování není vázáno na kvalifikovaný elektronický podpis, který se zřizuje na poště. Stačí použít podpisovou aplikaci, nahrát dokument a ověřit totožnost některým z dostupných způsobů.

Hrozí při online podepisování únik osobních údajů?

Bezpečnost dat záleží na tom, jakou aplikaci používáte. Důležité je, zda data zůstávají v bezpečí a nejsou předávána do zahraničí. Pokud jsou tyto podmínky splněny, uživatelé nemusí mít obavy o únik citlivých údajů. „Při ověřování totožnosti online jsou osobní údaje chráněny a zůstávají v rukou českých služeb, které poskytují ověření identity,“ vysvětluje Bočan.

Zdroj: Podpisovna.cz