Foto: Freepik

Každý rok, když Apple představí nový model iPhonu, internet se okamžitě zaplní vtipy a memy, a rok 2024 nebyl výjimkou. Spuštění iPhonu 16, které proběhlo na Apple Glowtime Eventu v kalifornském Cupertinu, přineslo nejen obvyklý zájem o nové funkce a technologická vylepšení, ale také záplavu sarkastických komentářů. Sociální sítě zaplavily memy, kde uživatelé klasicky žertují o tom, že aby si nový model mohli dovolit, budou muset prodat ledvinu. A nezapomněli ani připomenout, jak „moc“ se iPhone 16 liší od svého předchůdce, iPhonu 15.

Co je nového na iPhonu 16?

Apple představil svůj nový iPhone 16 s hrdostí a nadšením, jak to bývá zvykem. Nový model je vybaven čipem A18 Bionic, který slibuje nové pokroky v oblasti umělé inteligence a zpracování dat. Uživatelé si mohou vybrat mezi variantami s 6,1palcovým a 6,7palcovým displejem, přičemž obě verze využívají technologii Super Retina XDR OLED, která má zajistit špičkovou kvalitu obrazu. iPhone 16 je rovněž vybaven 48MP „Fusion“ kamerou s novou funkcí Camera Control, která by měla zlepšit kontrolu nad fotografiemi a videem pomocí jediného tlačítka.

Model je dostupný v pěti barevných provedeních – černé, ultramarínové, modré, růžové a tyrkysové. A jak se dalo očekávat, cena za nejlepší model je téměř neuvěřitelná. Nejvyšší varianta vyjde zájemce v Česku na téměř 50 000 Kč, což rozhodně není zanedbatelná částka.

Je iPhone 16 opravdu revoluční?

Navzdory tomu, že Apple na své akci vyzdvihoval novinky a vylepšení, velká část uživatelů se na sociálních sítích ptá, zda stojí za to investovat do nového modelu. A reakce jsou, jako obvykle, velmi různorodé. Zatímco nadšení fanoušci jsou připraveni utratit nemalé peníze za to, aby měli ve své kapse nejnovější výkřik techniky, skeptici se rychle ozvali, že iPhone 16 přináší jen minimální změny oproti předchozímu modelu. Jeden z často opakovaných vtipů například zní: „Kolik generací iPhonů trvá, než si všimneš rozdílu?“

Memy a humor na účet iPhonu

Sociální sítě zaplavily příspěvky, které parodují absenci zásadních inovací. Typické „kidney“ memy se objevují v různých obměnách. Uživatelé často vtipkují, že by museli prodat ledvinu, aby si mohli nový iPhone dovolit. Další oblíbený vtip se týká toho, jak se iPhone 16 „liší“ od iPhonu 15 jen minimálně, a přitom jeho cena dramaticky stoupá.

Navíc se ozvaly i hlasy, že co do výkonu je iPhone 16 překonán levnějšími modely konkurenčních značek, které se dají pořídit za zlomek ceny. Například telefony s Androidem v cenovém rozpětí okolo 10 000 Kč často nabízejí lepší výkon a obdobné funkce. Tento fakt vyvolává otázky, zda Apple prodává skutečně špičkovou technologii, nebo spíše značku a prestiž, které s ní přicházejí.

Proč lidé stále kupují iPhone?

Navzdory všem vtipům a kritice se iPhone 16 nepochybně bude prodávat jako na běžícím páse. Pro mnohé uživatele není iPhone jen o technických specifikacích, ale o ekosystému, který Apple nabízí. Hladká integrace s dalšími produkty Applu, od MacBooků po iPady, a důraz na ochranu soukromí jsou pro mnohé důvody, proč jsou ochotni zaplatit více.

Co očekávat od budoucnosti?

Je těžké říci, jak dlouho bude Apple schopen udržet svůj náskok na trhu prémiových telefonů, ale pokud bude pokračovat v přístupu, kdy vydává jen kosmetické změny za revoluční novinky, mohou se z dlouhodobého hlediska setkat s větší kritikou. Na druhé straně, síla značky Apple a loajalita jejích zákazníků je enormní, což firmě umožňuje pravidelně vydávat nové modely s vysokou cenovkou a přitom si udržet stabilní zákaznickou základnu.

A tak, zatímco se internet baví na účet iPhonu 16, Apple si může mnout ruce. Memy jsou jen součástí hry, kterou Apple hraje lépe než kdokoli jiný.

Zdroj: IndiaTVNews.com (odkaz)