Foto: Freepik

Proč je JPEG na ústupu?

JPEG formát byl revoluční, když byl představen, a dodnes se používá na miliardách zařízení po celém světě. Jeho hlavní výhodou byla schopnost dramaticky zmenšit velikost souboru, což bylo klíčové zejména v době, kdy kapacita úložišť byla omezená a internetové připojení pomalé. Nicméně, s rozvojem technologií a vzrůstajícími nároky na kvalitu a rychlost přenosu dat se začínají objevovat formáty, které JPEG v mnoha ohledech překonávají.

Jedním z těchto formátů je WEBP, který byl vyvinut kolem roku 2010. Tento formát nabízí jak ztrátovou, tak bezztrátovou kompresi, což znamená, že obrázky mohou být menší, aniž by to bylo na úkor kvality. Kromě toho WEBP podporuje průhlednost (alfa kanál) a animace, což z něj činí ideální volbu pro webové stránky. Díky těmto vlastnostem se WEBP stal oblíbeným mezi vývojáři webových stránek, kteří chtějí zrychlit načítání stránek a ušetřit na přenosu dat.

Foto: Freepik

Budoucnost patří AVIF a JPEG XL?

Zatímco WEBP již nachází široké uplatnění, na horizontu se rýsují další formáty, které by mohly převzít otěže. Jedním z nich je AVIF, formát vyvinutý s podporou společnosti Google. AVIF, založený na technologii video komprese AV1, nabízí excelentní kompresní poměry a zároveň dokáže udržet vysokou kvalitu obrazu. Toho je dosaženo díky pokročilým kompresním algoritmům, které umožňují ušetřit až 50–75 % úložného prostoru oproti JPEG, aniž by bylo viditelné snížení kvality.

Dalším potenciálním nástupcem je JPEG XL. Tento formát byl vyvinut tak, aby byl co nejvíce kompatibilní s původním JPEG, ale zároveň poskytoval mnohem efektivnější kompresi. JPEG XL je schopen zachovat vysokou kvalitu obrazu i při výrazně menší velikosti souboru, což ho činí atraktivním zejména pro uživatele, kteří chtějí maximalizovat využití úložného prostoru.

Google a jeho role v přechodu

Role společnosti Google v této evoluci je zásadní. Google nejen že stojí za vývojem formátů WEBP a AVIF, ale také má kontrolu nad jedním z nejrozšířenějších webových prohlížečů, Google Chrome. Tento prohlížeč již v únoru loňského roku přestal podporovat formát JPEG XL, což mnohé odborníky vedlo k úvahám, že Google bude nadále tlačit na širší přijetí AVIFu a WEBPu.

Tento krok je pro JPEG XL potenciálně fatální, protože podpora ze strany webových prohlížečů je klíčovým faktorem pro adopci nových formátů. Pokud významní hráči jako Google rozhodnou o budoucnosti obrázkových formátů, uživatelé a vývojáři se budou muset přizpůsobit, ať už budou chtít, nebo ne.

Závěr: Co přinese budoucnost?

I když JPEG stále zůstává dominantním formátem pro fotografie, jeho nadvláda může být v příštích letech vážně ohrožena. Nové formáty jako WEBP, AVIF a JPEG XL přinášejí významná vylepšení, která by mohla JPEG nahradit jako standardní formát pro ukládání a sdílení digitálních obrazů.

Pro uživatele to znamená, že by mohli těžit z menších velikostí souborů, rychlejšího načítání webových stránek a lepší kvality obrazu. Přestože přechod na nové formáty může být postupný, je pravděpodobné, že v budoucnosti budeme na JPEG vzpomínat jako na formát, který definoval éru digitálních fotografií – ale který nakonec ustoupil technologickému pokroku.

Zdroj: Chip.cz (odkaz)