Foto: Freepik

Již před nějakou dobou proto přišel formát WebP, který je ještě více komprimován, než JPG. V praxi jde o to zachovat kvalitu a rozlišení obrázků, ale maximálně zmenšit jejich velikost. I když se formát JPG stále ještě drží a je hojně používán, tak jeho éra pomalu končí.

Na mnoha webech je již nahrazen formátem WebP, který je i nabízený různými optimalizačními programy. Nicméně ani tento formát není dokonalý a všichni vědí, že to je jen dočasné řešení. Jako ideální náhrada se proto jeví formát AVIF. I hlavní prohlížeč společnosti Microsoft, Microsoft Edge, přidal jako poslední z řady hlavních prohlížečů, ve své aktualizaci 121 podporu obrázků AVIF.

Foto: Freepik

Právě AVIF je jedním z formátů, který se snaží z webů dostat prozatím silně používaný WebP. Formát WebP pochází od společnosti Google, a samotný Google se ho logicky snažil co nejvíce prosadit. Zkouší to již třináct let a kýžený úspěch se nějak nedostavuje.

Výhodou AVIF je, že je otevřený a zároveň není vázán žádnými licenčními poplatky. Tento formát navíc vychází z videoformátu AV1. Důvodem, proč je AVIF docela propagován je ten, že má o mnoho lepší kvalitu obrázků při větší kompresi. Nicméně doposud býval trochu problém s kompatibilitou.

Problémem u AVIF je také v případě, že si chcete tento obrázek stáhnout. Stejně jako byla slabší podpora u prohlížečů, tak u aplikací je to ještě horší. AVIF je dílem aliance, jejíž název je Aliance for Open Media, což je společenství největších technologických gigantů, jako Amazon, Cisco, Google, intel, Microsoft, Mozilla a Netflix. Zdá se, že JPG prostě končí a WebP nebude mít také dlouhého trvání. Jde ale o přirozený vývoj a jednou tato chvíle musela přijít.

Zdroj: Cnews.cz (odkaz)