Foto: Pixabay

Windows 10 jsou v současné době velice rozšířené a dle původní informace měly být i konečnou verzí operačních systémů od společnosti Microsoft. Microsoft však zaskočil celou uživatelskou základnu tím, že přišel s dalším operačním systémem, a to Windows 11.

Na příchod nového operačního systému mohl ale uživatele upozornit již od samého začátku nastavený datum ukončení podpory operačního systému Windows 10. Microsoft nyní důrazně upozorňuje, že právě Windows 10 verze 21H1 mají být odříznuty od podpory již letos 13. prosince.

Tato verze je jednou ze dvou hlavních s tím, že tou druhou je verze 21H2. Té bude končit podpora v červnu příštího roku. Problém je ale, že Windows 11 má poměrně náročné hardwarové požadavky. Microsoft zkrátka neohleduplně tyto požadavky nastavil a většina uživatelů bude muset žít buď bez podpory nebo bude muset zakoupit nový výkonný počítač, který svými parametry splní náročné požadavky.

Jen pro upřesnění – ukončení podpory operačního systému Windows 10 verze 21H1 neznamená, že již nepůjde po tomto datu používat. Znamená to fakt, že se již Microsoft nebude zabývat objevenými chybami ani nebude poskytovat asistenční služby při řešení nejrůznějších problémů. Pro Windows 10 20H2 prozatím Microsoft ukončil podporu nových bezpečnostních aktualizací již letos v květnu. Je čas tedy začít šetřit na nový počítač či notebook nebo přejít na jiný operační systém, jako je například Linux.

Zdroje: learn.Microsoft.com (odkaz)