Foto: Freepik

Společnost Meta, mateřská společnost populárních aplikací WhatsApp a Messenger, oznámila velké změny v těchto komunikačních platformách. Tyto změny zahrnují zavedení interoperability mezi Messengerem, WhatsAppem a aplikacemi třetích stran, což znamená, že uživatelé budou moci komunikovat s uživateli jiných aplikací přímo v prostředí těchto populárních služeb. Tento krok je reakcí na nová pravidla stanovená Evropskou unií, konkrétně v rámci zákona o digitálních trzích (DMA), který klade důraz na větší otevřenost a interoperabilitu mezi velkými technologickými platformami.

Zákon o digitálních trzích a jeho dopad

Zákon DMA, který byl v EU zaveden v roce 2023, má za cíl omezit monopolní postavení velkých technologických hráčů, kteří často upřednostňují své vlastní služby před těmi konkurenčními. Meta, která je jedním z těchto „strážců“ (gatekeepers), musí splňovat pravidla, která jí nařizují zajistit komunikaci mezi jejími platformami a aplikacemi třetích stran. To má zajistit, že uživatelé nejsou vázáni pouze na jednu aplikaci pro zasílání zpráv, ale mohou svobodně komunikovat s uživateli jiných aplikací, aniž by byli nuceni přepínat mezi nimi.

Foto: Freepik

Jak bude interoperabilita fungovat?

Meta sdílela podrobnosti o tom, jakým způsobem bude nová funkce fungovat. V první fázi budou uživatelé WhatsAppu a Messengeru dostávat oznámení, když bude k dispozici integrace s aplikací třetí strany. Uživatelé si pak budou moci vybrat, zda chtějí přijímat zprávy z těchto aplikací, a to buď do samostatné složky, nebo mohou zprávy integrovat do své hlavní chatovací schránky. Tento flexibilní přístup umožní uživatelům přizpůsobit si svou zkušenost podle svých preferencí.

WhatsApp a Messenger nebudou nabízet jen základní textové funkce, ale také pokročilé nástroje, jako jsou reakce na zprávy, odpovědi na konkrétní zprávy, indikátor, kdy druhá strana píše, a potvrzení o přečtení. V budoucnu, konkrétně v roce 2025, Meta plánuje umožnit uživatelům vytvářet skupinové chaty mezi různými aplikacemi a v roce 2027 přidat možnost volání a videohovorů mezi různými platformami.

Bezpečnost a uživatelská zkušenost

Meta zdůrazňuje, že velkou prioritou je pro ni bezpečnost a pozitivní uživatelská zkušenost. Uživatelé se budou moci spolehnout na to, že funkce třetích stran bude spuštěna až poté, co daná služba úspěšně otestuje potřebnou technologii. Společnost zároveň upozorňuje, že ne každá aplikace pro zasílání zpráv bude automaticky kompatibilní s WhatsAppem nebo Messengerem, a že to bude vyžadovat další spolupráci mezi společnostmi.

Tato iniciativa by mohla znamenat velký přínos nejen pro běžné uživatele, ale i pro firmy a profesionály, kteří využívají více komunikačních kanálů. Usnadní se tím přechod mezi různými platformami a zvýší se uživatelská přívětivost a flexibilita. To vše by mělo zlepšit komunikaci v rámci digitálního ekosystému a omezit izolovanost jednotlivých platforem.

Další kroky

Meta má v plánu postupně rozšiřovat dostupnost těchto funkcí, a to nejen v rámci Evropy, ale možná i globálně, pokud se koncept osvědčí. Evropská unie tímto krokem potvrzuje svůj závazek k větší transparentnosti a otevřenosti na trhu, čímž přináší uživatelům větší svobodu a možnosti volby.

Zda tato změna povede k revoluci v tom, jak dnes lidé komunikují napříč aplikacemi, se ukáže v následujících letech, ale je jasné, že tento trend směřuje k větší propojenosti a volnosti v online světě.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)