Foto: Freepik

Jak to funguje?

Celý proces vytvoření digitálního ID z pasu je navržen tak, aby byl jednoduchý a rychlý. Uživatelé aplikace Google Wallet budou moci zvolit možnost „vytvořit ID průkaz pomocí amerického pasu“, následně budou muset naskenovat bezpečnostní čip na zadní straně svého pasu a pořídit selfie pro ověření identity. Google uvádí, že celý proces trvá jen pár minut. Nicméně, digitální verze pasu nebude zcela nahrazovat fyzický pas – ten bude stále potřeba nosit s sebou.

Google se také zaměřil na bezpečnost tohoto nového systému. Digitální pasy budou šifrovány, což znamená, že uživatelé budou muset použít otisk prstu, PIN nebo heslo, aby se k digitální verzi dostali. Navíc, před jakýmkoli sdílením digitálního ID bude mít uživatel možnost zkontrolovat, jaké informace jsou vyžadovány.

Další plány Google Wallet

Tato inovace je však jen malou součástí širšího plánu Googlu. Společnost usiluje o to, aby digitální identifikace byla využitelná v mnoha dalších oblastech. Kromě využití na letištích by v budoucnu digitální ID mohlo sloužit například při pronájmu aut, ověřování identity nebo při obnově účtů.

V minulém roce Google již umožnil ukládání některých státem vydávaných digitálních průkazů totožnosti do Google Wallet. Nyní probíhají jednání s partnery o rozšíření akceptace těchto digitálních ID pro další cestovní služby.

Kromě digitalizace identifikace Google plánuje integrovat další funkce, které by mohly usnadnit cestování. Například automatické importování jízdenek z Gmailu nebo možnost sledovat aktuální stav vlaku přímo v aplikaci. Uživatelé by také mohli dostávat upozornění na změny sedadel u palubních lístků.

Budoucnost digitální identity

Možnost mít svůj pas ve smartphonu je rozhodně velkým krokem vpřed. Přestože fyzický pas stále zůstává nutností, digitální pas by mohl výrazně zjednodušit cestovní procesy, zejména v oblasti rychlého ověřování identity. Bezpečnost je v tomto kontextu klíčovým faktorem, a Google se snaží uživatele ujistit, že jejich údaje budou v bezpečí. Šifrované úložiště a kontrola nad sdílením údajů jsou zárukou, že citlivé informace nebudou snadno zneužity.

Pas
Pas

Foto: Freepik

Zároveň je ale třeba vzít v úvahu, že cesta k plné akceptaci digitálních identifikací je stále dlouhá. Zatímco některé TSA kontroly již digitální pasy akceptují, bude trvat, než se tato technologie rozšíří globálně a bude využitelná v širším spektru služeb. S rychlým tempem technologického vývoje je však velmi pravděpodobné, že digitální pasy a ID se brzy stanou běžnou součástí našeho života.

Google Wallet, který byl spuštěn před dvěma lety, již dnes využívají lidé ve více než 90 zemích a teritoriích ke správě platebních karet, jízdenek a vstupenek. S postupným zaváděním funkcí jako digitální pasy a další možnosti spojené s cestováním můžeme očekávat, že tato aplikace bude i nadále růst na popularitě a stane se jedním z klíčových nástrojů pro moderní cestovatele.

Cestování v éře digitalizace

Není pochyb o tom, že budoucnost cestování směřuje k větší digitalizaci. Vedle klasických funkcí, jako je online rezervace a elektronické palubní lístky, přináší Google Wallet revoluční kroky v oblasti digitální identity. Tyto inovace přispějí k rychlejšímu, bezpečnějšímu a pohodlnějšímu cestování, což je přáním nejen cestovatelů, ale i dopravních společností.

Je zřejmé, že digitální pasy nejsou konečnou zastávkou, ale spíše jedním z mnoha kroků směrem k budoucnosti, kde fyzické doklady budou nahrazovány digitálními verzemi. Nejenže to šetří čas a eliminuje stres spojený s kontrolou dokladů, ale přináší i zcela nový rozměr bezpečnosti a pohodlí.

Zdroj: TechXplore.com (odkaz)