Foto: Freepik

Google Pay, oblíbená služba pro mobilní platby, se chystá na velkou změnu. Ke konci letošního roku bude ukončena pro uživatele ze Spojených států. Co přinese tato změna a jaké jsou důvody za ní?

Podle nedávných oznámení Googlu má být služba Google Pay zastavena v USA od 4. června 2024. Tato krok je součástí úsilí o zjednodušení platebních aplikací, uvedla společnost na svém blogu. Proč se tak děje? Google uvádí, že služba bude nadále dostupná pouze v Singapuru a Indii kvůli „jedinečným potřebám v těchto zemích“.

S ukončením podpory Google Pay přichází i změny ve funkčnosti. Služba odstraní peer-to-peer platby (P2P), bude spravovat zůstatek a pomáhat uživatelům hledat nabídky a slevy. Doporučením pro uživatele je využívat nový cíl nabídek ve Vyhledávání. I přes ukončení podpory budou moci uživatelé převést svůj zůstatek na bankovní účet i po 4. červnu 2024 prostřednictvím webového rozhraní Google Pay.

Foto: Freepik

Nahrazením Google Pay má být aplikace Peněženka Google, která se poprvé objevila již v roce 2022. Podle společnosti má Peněženka Google v současnosti pětinásobný počet uživatelů ve 180 zemích. Co ji odlišuje? Kromě možnosti platit kartou zvládá i další funkce, jako je ukládání přepravních průkazů, státních průkazů, řidičských průkazů, virtuálních klíčů od auta a mnoho dalšího.

Historie platebních systémů Google ukazuje na neustálé změny. Začínalo to jako Peněženka Google v roce 2011, která byla předchůdcem systému placení klepnutím. Následovalo vydání Android Pay v roce 2015, který byl později integrován s Peněženkou Google a přejmenován na Google Pay v roce 2018. V minulosti společnost experimentovala i s kartou Peněženky Google, avšak ta byla zrušena v roce 2016.

S aktuálním oznámením je jasné, že Google opět mění svůj přístup k platebním službám. Zatímco některé změny mohou vyvolat určité obavy u uživatelů, zároveň přinášejí nové funkce a možnosti. Jestliže chcete k bezkontaktním platbám využívat služby Google, musíte přejít na aplikaci Peněženka Google. Jak se na toto oznámení postavíte vy? Budete využívat novou aplikaci Peněženka Google nebo se obrátíte k jiným platebním systémům?

Zdroj: Engadget.com (odkaz)