Foto: Freepik

Rozšíření fungují jako doplňky, které běží na pozadí a komunikují s webovými stránkami, které navštěvujete, případně provádějí různé úkoly v samotném prohlížeči. Díky tomu mohou rozšíření například blokovat reklamy, spravovat vaše hesla, synchronizovat obsah mezi různými zařízeními nebo poskytovat užitečné nástroje pro vývojáře a tvůrce obsahu.

Proč jsou rozšíření tak užitečná? V podstatě umožňují přizpůsobit si prohlížeč podle vašich potřeb a preferencí. Zatímco samotný Chrome je rychlý a efektivní, rozšíření mohou přidat chybějící funkce, zlepšit bezpečnost, zvýšit produktivitu nebo jednoduše zpříjemnit prohlížení webu. Ať už jste student, profesionál, nebo jen běžný uživatel internetu, vždy se najde rozšíření, které vám pomůže dosáhnout vašich cílů efektivněji a pohodlněji.

Jednou z největších výhod rozšíření je jejich rozmanitost. Existují tisíce rozšíření, která pokrývají téměř každý aspekt používání webu. Některá se zaměřují na ochranu vašeho soukromí, jiná na zlepšení produktivity, další na organizaci vaší práce nebo zábavy. Díky této rozmanitosti můžete mít prohlížeč, který odpovídá přesně vašim potřebám a stylu práce.

Například pokud trávíte hodně času online nakupováním, existují rozšíření, která vám mohou pomoci najít nejlepší ceny a ušetřit peníze. Pokud pracujete s mnoha otevřenými záložkami najednou, můžete využít rozšíření, která pomohou organizovat a spravovat tyto záložky, aby váš prohlížeč zůstal rychlý a přehledný. A pokud se obáváte o své online bezpečí, můžete nainstalovat rozšíření, která zvýší ochranu vašeho soukromí a zajistí bezpečné připojení k internetu.

Foto: Freepik

Důležité je také zmínit, že instalace a používání rozšíření je velmi jednoduché. Chrome Web Store, který slouží jako centrální místo pro stahování rozšíření, nabízí tisíce rozšíření zdarma nebo za symbolický poplatek. Po stažení a instalaci rozšíření je obvykle potřeba jen několik kliknutí pro jeho aktivaci a nastavení podle vašich potřeb.

Navíc většina rozšíření je navržena tak, aby běžela na pozadí, aniž by narušovala vaši práci nebo zpomalovala prohlížeč. Mnoho z nich má také velmi nízké nároky na systémové zdroje, což znamená, že je můžete používat, aniž byste si museli dělat starosti s výkonem počítače.

Nyní, když jsme si vysvětlili, co jsou to rozšíření, jak fungují a proč jsou tak užitečná, podíváme se na konkrétní rozšíření, která by vám neměla uniknout. V následujícím seznamu najdete deset nejlepších rozšíření pro Chrome, která se osvědčila jako nepostradatelné nástroje pro každodenní používání webu.

Tyto rozšíření nejenže zlepší váš zážitek z prohlížení, ale také vám pomohou pracovat efektivněji, bezpečněji a s větším komfortem. Ať už jste nováček v oblasti rozšíření nebo zkušený uživatel, určitě najdete něco, co vám přijde vhod a obohatí váš každodenní život online.

1. AdBlock Plus

AdBlock Plus je jedním z nejpopulárnějších rozšíření pro blokování reklam. Toto rozšíření vám umožní zbavit se otravných reklam, vyskakovacích oken a sledovacích skriptů, které zpomalují načítání stránek a narušují prohlížení webu. AdBlock Plus je velmi přizpůsobitelný, což znamená, že si můžete nastavit, které reklamy chcete blokovat a které ne. To je užitečné například pro podporu webů, které vám poskytují kvalitní obsah.

2. LastPass

LastPass je nepostradatelné rozšíření pro správu hesel. Umožňuje vám bezpečně uložit všechna vaše hesla a automaticky se přihlašovat na weby bez potřeby pamatovat si složitá hesla. LastPass nabízí také funkce jako generátor silných hesel a sdílení hesel mezi členy rodiny nebo kolegy. Rozšíření používá šifrování na úrovni zařízení, což znamená, že vaše hesla jsou bezpečná a nikdo, dokonce ani LastPass, k nim nemá přístup.

3. Grammarly

Grammarly je rozšíření, které vám pomůže zlepšit vaši angličtinu při psaní e-mailů, dokumentů nebo dokonce při komunikaci na sociálních sítích. Toto rozšíření automaticky kontroluje gramatiku, pravopis a stylistiku textu, který píšete, a navrhuje opravy a vylepšení. Grammarly je neocenitelné nejen pro ty, kdo angličtinu nemají jako mateřský jazyk, ale i pro rodilé mluvčí, kteří chtějí psát bez chyb a s větší přesností.

4. Honey

Honey je rozšíření, které vám pomůže ušetřit peníze při online nakupování. Automaticky prohledává internet pro slevové kupóny a aplikuje je při nákupu v internetových obchodech. Stačí jedno kliknutí a Honey se postará o zbytek. Podporuje tisíce obchodů, a tak vám může ušetřit spoustu peněz, ať už kupujete oblečení, elektroniku, nebo dárky.

5. The Great Suspender

The Great Suspender je rozšíření, které optimalizuje výkon vašeho prohlížeče Chrome. Pokud máte otevřeno mnoho záložek, může to značně zpomalit váš počítač. The Great Suspender automaticky pozastaví neaktivní záložky a uvolní tím paměť a procesor. Když se k těmto záložkám vrátíte, obnoví je z místa, kde jste přestali, což vám umožní pokračovat v práci bez ztráty dat.

6. Pocket

Pocket je skvělé rozšíření pro ukládání článků, videí a dalších zajímavých obsahů, které najdete na webu, ale nemáte čas si je okamžitě přečíst nebo prohlédnout. Pocket vám umožní uložit tento obsah na později a synchronizovat ho napříč zařízeními, takže k němu můžete přistupovat kdykoliv, i offline. Díky integrovaným doporučením vám Pocket také pomůže objevovat nový obsah na základě toho, co vás zajímá.

7. Dark Reader

Dark Reader je rozšíření, které vám umožní zapnout tmavý režim na jakékoli webové stránce. Toto je zvláště užitečné pro ty, kdo tráví dlouhé hodiny před obrazovkou a chtějí snížit namáhání očí. Dark Reader také umožňuje přizpůsobit jas, kontrast a úroveň šedi, takže si můžete vytvořit ideální podmínky pro čtení nebo práci v noci.

8. Bitwarden

Bitwarden je další vynikající správce hesel, který nabízí mnoho funkcí zdarma. Umožňuje bezpečně uložit vaše hesla, generovat silná hesla a přihlašovat se na weby jediným kliknutím. Bitwarden je open-source, což znamená, že jeho kód je veřejně dostupný a může být kontrolován nezávislými odborníky, což zvyšuje důvěryhodnost a bezpečnost tohoto nástroje.

9. OneTab

OneTab je jedinečné rozšíření, které vám pomůže snížit nepořádek v prohlížeči. Pokud máte otevřeno příliš mnoho záložek, můžete je všechny převést do jednoho seznamu v rámci jediné záložky. To nejen ušetří paměť, ale také vám umožní snadno se vrátit ke všem vašim otevřeným stránkám později. OneTab je ideální pro ty, kdo mají tendenci hromadit záložky a ztrácet přehled.

10. HTTPS Everywhere

HTTPS Everywhere je rozšíření vyvinuté organizacemi Electronic Frontier Foundation (EFF) a Tor Project, které automaticky přepíná weby z nezabezpečeného HTTP na zabezpečený HTTPS, pokud je to možné. Toto zvyšuje vaši bezpečnost při prohlížení webu, zejména na veřejných Wi-Fi sítích, kde je nezabezpečené připojení snadným terčem pro útočníky.

Závěr

Chrome rozšíření jsou skvělým způsobem, jak zlepšit vaši produktivitu, bezpečnost a celkovou zkušenost při používání webu. Ať už chcete blokovat reklamy, spravovat hesla, nebo optimalizovat výkon prohlížeče, existuje rozšíření, které vám s tím může pomoci. Vyzkoušejte některá z těchto top 10 rozšíření a zjistěte, jak vám mohou usnadnit každodenní práci s prohlížečem Chrome.

Zdroj: Wix.com (odkaz)