Foto: Freepik

Evropská unie čelí dalšímu kontroverznímu případu spojenému s regulací digitálních platforem, tentokrát se zaměřuje na oblíbenou komunikační aplikaci Telegram. Evropská komise, konkrétně její Společné výzkumné centrum, zahájila technické vyšetřování zaměřené na ověření počtu uživatelů Telegramu v zemích EU. Tato akce přichází poté, co se objevily obavy, že společnost Telegram mohla záměrně zkreslit své statistiky, aby se vyhnula přísným regulacím, které jsou stanoveny zákonem o digitálních službách (DSA).

DSA, který vstoupil v platnost v roce 2022, představuje ambiciózní pokus EU regulovat online platformy a jejich dopad na společnost. Klíčovým prvkem tohoto zákona je rozdělení platforem do různých kategorií na základě počtu uživatelů. Platformy s více než 45 miliony uživatelů v EU (což odpovídá přibližně 10 % populace bloku) jsou označeny jako „velmi velké online platformy“ a podléhají přísnějším pravidlům týkajícím se moderace obsahu, ochrany uživatelů a povinnosti sdílet data s Evropskou komisí.

Foto: Freepik

Telegram, který je známý svým zaměřením na soukromí a šifrování, tvrdil, že v EU má 41 milionů uživatelů. Tento údaj by jej tedy ještě neřadil mezi „velmi velké online platformy“. Nicméně, když přišel čas na aktualizaci těchto čísel, Telegram pouze uvedl, že má „výrazně méně než 45 milionů průměrných měsíčních aktivních příjemců v EU“, což vyvolalo podezření úředníků EU. Neposkytnutí přesných údajů může být samo o sobě považováno za porušení DSA, a pokud by se ukázalo, že Telegram skutečně překračuje hranici 45 milionů uživatelů, čelil by přísnějším regulačním opatřením.

Jedním z možných důvodů, proč by Telegram mohl zkreslit svá data, je snaha vyhnout se nákladům spojeným s dodržováním přísnějších pravidel DSA, které zahrnují povinné audity třetími stranami a vyšší standardy moderace obsahu. Pokud by se ukázalo, že Telegram úmyslně lhal o svém počtu uživatelů, mohl by čelit vážným právním následkům, včetně pokut až do výše 6 % svých ročních příjmů.

Další komplikace pro Telegram představuje probíhající trestní vyšetřování jeho generálního ředitele Pavla Durova ve Francii. Durov, který získal francouzské občanství před několika lety, byl nedávno zatčen na letišti poblíž Paříže a obviněn z „spoluúčasti na distribuci dětské pornografie, nelegálních drog a hackerského softwaru“ a „odmítání spolupráce při vyšetřování nezákonné činnosti“ na platformě Telegram. Tento případ přitahuje značnou pozornost, protože ukazuje na širší problémy, kterým čelí platformy s šifrovanou komunikací, zejména pokud jde o zajištění bezpečnosti a dodržování zákonů.

Telegram, který je na prahu dosažení 1 miliardy uživatelů po celém světě, se stal klíčovým hráčem na poli digitální komunikace. Kromě Číny, kde je platforma zablokovaná, se uživatelská základna Telegramu rozprostírá rovnoměrně po celém světě. Přesto se však společnost ocitá v horké vodě, jak v Evropě, tak ve Francii, kde její generální ředitel čelí vážným obviněním.

Celý případ poukazuje na rostoucí napětí mezi technologickými giganty a regulátory, které se snaží vyvážit potřebu ochrany soukromí s nutností zajistit bezpečnost a dodržování zákonů. Výsledek tohoto vyšetřování může mít dalekosáhlé důsledky nejen pro Telegram, ale i pro další platformy, které se mohou pokoušet vyhnout přísnějším regulacím prostřednictvím manipulace s uživatelskými daty.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)