Foto: Freepik

Meta plánuje využít hlasy známých osobností ve svém připravovaném produktu nazvaném MetaAI. Tento generativní digitální asistent by měl fungovat podobně jako Siri od Applu nebo Google Assistant, ale s přidanou hodnotou v podobě hlasů celebrit. Představte si, že by vás váš digitální asistent přivítal hlasem vaší oblíbené herečky nebo komika. Tento koncept by mohl výrazně zvýšit přitažlivost a interaktivitu takových asistentů.

Komplexní jednání

Jednání mezi Metou a zástupci celebrit byla podle zpráv složitá a několikrát byla přerušena a znovu zahájena. Hlavním problémem jsou podmínky použití hlasů celebrit. Zatímco Meta usiluje o co nejširší využití těchto hlasů na svých platformách, zástupci celebrit požadují přísnější limity. Podle současných dohod se zdá, že bylo dosaženo kompromisu v podobě časového omezení, po které mohou být hlasy používány. Po vypršení tohoto limitu by dohody mohly být obnoveny nebo prodlouženy.

SAG-AFTRA, odborová organizace zastupující herce, dosáhla s Metou dohody na podmínkách použití hlasů generovaných AI. Tyto podmínky zahrnují povinnost společnosti zaplatit hercům a získat jejich souhlas před použitím jejich hlasů. Tato ustanovení mají chránit herce před možnou ztrátou zaměstnání v důsledku rozvoje technologií AI. Pokud Meta uzavře dohody s herci, se kterými jedná, mohli by tito herci obdržet honoráře v řádu milionů dolarů.

Foto: Freepik

Strategické plány Meta

Meta se snaží uzavřít tyto dohody před zářijovou konferencí Connect, kde se očekává uvedení nové řady produktů AI. Tato akce je pro společnost klíčová, protože během ní často představuje své nejnovější technologické inovace. Například během loňské konference Meta představila platformu chatbotů s 28 postavami, které vyjádřily celebrity jako Snoop Dogg, Paris Hilton, Dwyane Wade a Kendall Jenner. Nicméně, tento projekt byl podle The Information tiše zrušen a stránky celebrit chatbotů na Facebooku a Instagramu již nejsou dostupné.

Integrace hlasů celebrit do digitálních asistentů přináší několik potenciálních výhod. Především by to mohlo zvýšit angažovanost uživatelů a poskytnout jim unikátní a zábavné zážitky. Navíc by tato inovace mohla přitáhnout nové uživatele na platformy Meta a posílit loajalitu stávajících uživatelů.

Na druhou stranu, taková integrace přináší i určité výzvy. Jednou z nich je zajištění, že hlasy celebrit budou používány eticky a v souladu s dohodami. Další výzvou je technická implementace, která musí zajistit, že hlasy budou znít přirozeně a budou schopny reagovat na širokou škálu dotazů a situací.

Budoucnost digitálních asistentů

S rozvojem technologií AI se očekává, že digitální asistenti budou stále sofistikovanější a interaktivnější. Integrace hlasů celebrit je jen jedním z kroků směrem k této budoucnosti. Můžeme očekávat, že v následujících letech budou digitální asistenti schopni nabízet ještě personalizovanější a komplexnější služby, které budou reagovat na individuální potřeby a preference uživatelů.

Meta se snaží posunout hranice toho, co je možné v oblasti digitálních asistentů. Jednání s hollywoodskými celebritami o využití jejich hlasů v projektech AI je ambiciózní krok, který by mohl změnit způsob, jakým komunikujeme s technologiemi. Přestože tato jednání přinášejí určité výzvy, úspěšná integrace hlasů celebrit by mohla přinést významné výhody jak pro uživatele, tak pro samotnou společnost Meta.

Pokud se Meta podaří uzavřít tyto dohody, mohli bychom se brzy těšit na digitální asistenty, kteří nám budou odpovídat hlasy našich oblíbených hvězd. Ať už se tento projekt podaří nebo ne, je jasné, že budoucnost digitálních asistentů bude stále více ovlivňována inovacemi a technologickým pokrokem.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)