Foto: Freepik

Není to však tak, že by každá kapka moči astronautů byla přeměněna na pitnou vodu. Většina moči, kterou vyloučí do skafandru během vesmírných výstupů, je po návratu do kosmické lodi prostě vypláchnuta nebo vyhozena. Nový typ skafandru, který vyvinuli vědci z Weill Cornell Medicine a Cornell University, inspirovaný světem Duny Franka Herberta, by mohl změnit tento proces. Nový skafandr by recykloval moč přímo ve vesmíru a přeměňoval ji na pitnou vodu.

Výzkumné týmy z obou univerzit publikovaly své výsledky v časopise Frontiers. Tyto skafandry, podobně jako „filtrační obleky“ z Duny, zachycují a recyklují vlhkost na pitnou vodu. Nové skafandry jsou vybaveny systémem, který zahrnuje vakuový katétr a kombinovanou osmózovou jednotku, kterou astronauti nosí na zádech.

Foto: Freepik

Nová technologie pro budoucí mise

Tyto inovativní skafandry byly navrženy s ohledem na budoucí mise NASA, včetně plánovaných misí Artemis II a Artemis III, které budou v příštích dvou letech obíhat Měsíc a přistanou na jeho jižním pólu. NASA a Axiom Space již schválily návrh skafandru pro měsíční mise, a je možné, že tento nový filtrační systém bude také zahrnut. Filtrační skafandry by mohly být použity i pro pilotovanou misi na Mars, plánovanou na počátek 30. let 21. století.

Výhody filtračních skafandrů

Tyto skafandry nejen zajišťují hydrataci astronautů během vesmírných výstupů, ale také zvyšují hygienu. Tradiční skafandry NASA, používané od 70. let, jsou vybaveny superabsorpčním polymerem pro zachycení moči. Tento systém však často vedl k hygienickým problémům, jako jsou infekce močových cest a gastrointestinální potíže. Nový filtrační systém by mohl tyto problémy výrazně snížit.

NASA zatím oficiálně nepřijala nový design skafandru od Weill Cornell Medicine a Cornell University pro nadcházející mise. Nicméně, pokud bychom byli astronauty na Mezinárodní vesmírné stanici, jistě bychom na urychlené přijetí této technologie naléhali, zejména při dlouhých vesmírných výstupech po konzumaci nadměrného množství instantních nápojů.

Nový filtrační skafandr představuje významný krok vpřed v astronautice. Umožní delší a hygieničtější vesmírné mise, sníží zdravotní rizika a zvýší pohodlí astronautů. Budoucí vesmírné mise, ať už na Měsíc nebo na Mars, budou díky této technologii nejen udržitelnější, ale také bezpečnější pro lidské posádky.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)