Foto: Freepik

Příčina a důsledky

CrowdStrike, známý poskytovatel kybernetické bezpečnosti, potvrdil, že problém způsobil chybný obsah aktualizace. Společnost zveřejnila prohlášení, ve kterém přiznala, že nasadila změny, které vyvolaly tuto kritickou chybu, a následně je rychle stáhla zpět. Generální ředitel CrowdStrike George Kurtz se omluvil za způsobené potíže a uvedl, že tým pracuje na nápravě situace.

Globální dopad

Mezi postižené patří mimo jiné letecké společnosti jako Delta a Frontier, které byly nuceny zrušit tisíce letů. Podle služby FlightAware bylo v polovině odpoledne zrušeno více než 2 500 amerických letů. Obnova provozu postupovala jen pomalu, což vedlo k rozsáhlým zpožděním a nespokojenosti cestujících.

Problémy však nebyly omezeny pouze na letecký průmysl. V Británii zasáhl výpadek televizní stanici Sky a londýnskou burzu. Americký ministr dopravy Pete Buttigieg nařídil leteckým společnostem, aby cestujícím poskytly kompenzace za zpoždění, včetně nákladů na jídlo, dopravu a ubytování.

Foto: Freepik

Technické výzvy

IT profesionálové po celém světě se snažili řešit tuto krizi. Mnozí z nich sdíleli své zkušenosti na sociálních sítích, jako je Reddit, kde popisovali obtíže při obnovení funkčnosti tisíců postižených zařízení. „Je to jako kdyby Thanos luskl prsty. Polovina naší organizace je mimo provoz,“ napsal jeden z uživatelů z Filipín.

Kromě problému s aktualizací CrowdStrike se také objevily zprávy o výpadcích služeb Microsoft Azure a aplikací Microsoft 365. Tyto problémy ještě více zkomplikovaly situaci pro mnoho uživatelů a firem.

Reakce a omluva

CrowdStrike na svém blogu uvedl, že problém identifikoval, izoloval a nasadil opravu. Generální ředitel Kurtz potvrdil, že se nejednalo o kybernetický útok, ale o chybu v aktualizaci obsahu. Hostitelé Mac a Linux nebyli tímto problémem zasaženi.

Závěr

Tento incident zdůrazňuje kritickou závislost moderní společnosti na technologii a potřebu důkladného testování aktualizací softwaru před jejich nasazením. Zatímco CrowdStrike pracuje na úplném vyřešení problému, mnoho organizací po celém světě se stále zotavuje z jeho dopadů.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)