Foto: Freepik

Soudní opatření vydal Krajský soud v Brně na základě žaloby Asociace komerčních televizí (AKTV), do které patří televize Nova, Prima a Óčko. Asociace se domáhala, aby byly zamezeny nelegálnímu sdílení jejich produkce na uvedených serverech. Výsledkem je, že čeští internetoví poskytovatelé musí zablokovat přístup k těmto webům.

Blokace postihla nejen Ulož.to, ale i další servery, což vyvolalo rozsáhlé reakce mezi uživateli i provozovateli dotčených služeb. „Od včerejšího dne evidujeme problém s načítáním našich webů edisk.cz a sledujteto.cz u některých internetových poskytovatelů,“ uvedli provozovatelé postižených služeb.

Foto: Freepik

Situaci zkomplikovalo také rozhodnutí soudu, kterým bylo přidáno na černou listinu i Datoid.cz. Provozovatel Datoidu označil tento krok za „naprosto bezprecedentní útok“, protože nebyl účastníkem řízení a neměl možnost se bránit.

V reakci na soudní opatření se provozovatelé zmíněných služeb snaží nalézt cesty, jak blokaci obejít. Například Datoid uvedl, že jeho služby jsou nyní dostupné na alternativní doméně, avšak není jisté, jak dlouho bude tato alternativa funkční, jelikož soud může zablokovat i nově vzniklé domény.

Zpravodajský server Novinky.cz ověřil dostupnost těchto služeb na sítích O2, T-Mobilu a Vodafonu a zjistil, že přístup nebyl možný, vždy se objevila chybová hláška. Blokace sdílecích serverů v Česku tak pokračuje a přináší nové výzvy jak pro provozovatele těchto služeb, tak pro jejich uživatele. Zdá se, že boj proti nelegálnímu šíření autorsky chráněného obsahu bude nadále pokračovat a jeho dopady budou sledovány s velkým zájmem.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)