Foto: Freepik

Rodrigo Méndez vytvořil Linamp jako malý hudební přehrávač inspirovaný vzhledem elektroniky z osmdesátých let. Šasi Linampu pochází ze starého přehrávače, k čemuž přidal 3D tištěný rámeček připomínající klasické okno Winampu. Hlavním prvkem zařízení je dotykový LCD displej, který zobrazuje všechny funkce známé z původního Winampu, včetně playlistů, spektrálního analyzéru a informací o přehrávaných souborech.

Technické parametry Linampu

Uvnitř Linampu najdeme Raspberry Pi 4, 32GB SD kartu a několik chladičů. Zařízení je vybaveno všemi moderními připojeními jako ethernet, 3,5mm jack, USB-C a klasické USB. Nejsložitější částí projektu bylo podle Rodriga vývoj vlastního uživatelského rozhraní, což zvládl díky svým znalostem C++ a Qt widgetů.

Funkce a možnosti Linampu

Linamp podporuje přehrávání širokého spektra hudebních formátů, včetně mp3, m4a a FLAC. Dále nabízí správu playlistů, zobrazení spektrálního analyzéru v reálném čase, informace o přehrávaných skladbách, ovládání hlasitosti a vyvážení zvuku. Kromě toho umožňuje přehrávání CD při připojení externí CD mechaniky, přičemž informace o skladbách získává z databáze MusicBrainz. Rodrigo rovněž pracuje na integraci Bluetooth a Spotify, aby Linamp mohl fungovat i jako moderní streamovací zařízení.

Rodrigo se inspiroval svými dřívějšími zážitky s Winampem a vzhledem mini hi-fi systémů z osmdesátých let. Pro návrh šasi Linampu použil software Onshape a nechal si vyrobit díly z eloxovaného hliníku u společnosti PCBWay. Přední kryt zařízení byl nejprve 3D tištěn z nylonu, ale nakonec použil vícebarevný 3D tisk na svém Bambulab P1S.

Uvnitř Linampu najdeme Raspberry Pi 4, dotykový displej připojený přes HDMI a USB, DAC od Apple a několik prodlužovacích kabelů pro různé konektory. Rodrigo zvolil operační systém Dietpi založený na Debianu a uživatelské rozhraní napsal v Qt 6 s využitím Qt Widgets. Největší výzvou bylo vytvoření spektrálního analyzéru, což vyžadovalo implementaci vlastního media playeru na nižší úrovni, než původně plánoval.

Rodrigo si dal za cíl, aby software Linampu byl rychlý a působil jako skutečný produkt. Díky použití Qt a C++ měl přístup k nízkoúrovňovému zpracování zvuku, což mu umožnilo dosáhnout požadované kvality a funkčnosti. I když některé funkce jako podpora CD, Bluetooth a Spotify jsou stále ve vývoji, Rodrigo neustále pracuje na vylepšení a rozšíření možností Linampu.

Závěr

Linamp je skvělým příkladem toho, jak lze spojit nostalgii s moderní technologií. Tento projekt nejenže oživuje vzpomínky na legendární Winamp, ale zároveň přináší nový, unikátní zážitek z poslechu hudby. Pokud jste fanoušky retro elektroniky a máte rádi kvalitní zvuk, Linamp by mohl být skvělým doplňkem vašeho hi-fi stolku.

Zdroj: Hackaday.io (odkaz)