Foto: Freepik

Co je Google Duplex?

Google Duplex byl představen generálním ředitelem Sundarem Pichaie na vývojářské konferenci Google I/O v květnu 2018. Tato průlomová technologie využívá umělou inteligenci (AI) k vedení telefonních rozhovorů a provádění rezervací jménem uživatelů bez přímé interakce. AI napodobuje lidský hlas a způsob řeči natolik věrně, že dokáže vést konverzace, odpovídat na otázky a vkládat do hovoru přirozené pauzy a výrazy jako „ehm“, čímž působí velmi autenticky.

Google později zveřejnil video, které demonstrovalo, jak uživatelé mohou pomocí Google Assistant nastavit rezervaci v restauraci. V ukázce Assistant po provedení hovoru informuje uživatele, že rezervace byla úspěšně vytvořena.

Foto: Freepik

V listopadu 2018 společnost oznámila, že Google Duplex se začíná rozšiřovat mezi vybraný počet veřejných uživatelů v několika amerických městech. Kvůli kontroverzím byly provedeny změny, které zajistily, že Assistant se musí identifikovat a informovat příjemce hovoru, že jsou nahráváni. Firmy mohou také zcela odmítnout používání Duplex.

V roce 2019 Google představil různé funkce Duplex na webu, čímž rozšířil jeho funkčnost. Tato webová technologie byla na konci roku 2022 ukončena, ale hlasová složka zůstává jedinečnou funkcí Assistant ve srovnání s konkurenčními službami, jako jsou Amazon Alexa a Apple Siri.

Kde můžete Google Duplex používat?

Od dubna 2024 Google Duplex funguje v 49 amerických státech podle podpůrného webu Google. Jedinou výjimkou v USA jsou teritoria a Louisiana. Mimo USA jsou podporované země:

  • Argentina
  • Austrálie
  • Brazílie
  • Kanada
  • Chile
  • Kolumbie
  • Francie
  • Německo
  • Indie
  • Japonsko
  • Mexiko
  • Nový Zéland
  • Peru
  • Španělsko
  • Spojené království
  • Venezuela

Rezervace schůzek a čekací doby v restauracích jsou podporovány pouze v USA. Další funkce se mohou lišit podle regionu.

Která zařízení podporují Google Duplex?

Google Duplex byl nejprve spuštěn pro majitele prvních modelů Google Pixel. Funkce by nyní měla být dostupná na jakémkoli zařízení s aplikací Google Assistant a přístupem k vyhledávání nebo mapám. To zahrnuje nejnovější modely Pixel, zařízení s Androidem, iPhony a zařízení pro chytrou domácnost založená na Google.

Co můžete s Google Duplex dělat?

V současné době funkce Duplex zahrnují rezervace v restauracích a čekací doby, nastavení schůzek u kadeřníka, čekání ve frontě na telefonu nebo kontrolu skladových zásob žádaného zboží. V budoucnu by tato služba mohla nabídnout mnohem více, protože Google je omezený pouze výkonem své AI.

Menší funkcí je možnost kontrolovat otevírací hodiny podniků. I když jsou pravidelné časy často uvedeny ve výsledcích vyhledávání Google nebo na mapách, tato možnost je užitečná hlavně během svátků nebo mimořádných událostí.

Ještě jednou zmíním, že rezervace schůzek a čekací doby v restauracích fungují zatím pouze v USA a přístup k dalším funkcím se může lišit podle regionu.

Jak používat Duplex k rezervaci schůzky

Za předpokladu, že jste v USA (kromě teritorií a Louisiany), pravděpodobně máte vše, co potřebujete k zahájení. Zde je postup:

  1. Na svém telefonu nebo chytrém displeji aktivujte Google Assistant. Uživatelé iPhonů budou muset otevřít příslušnou aplikaci.
  2. Požádejte Assistant o příslušnou schůzku, například o rezervaci stolu v restauraci nebo objednání kadeřníka. V případě restaurací můžete říct například „Zarezervuj mi stůl v restauraci Fuijyama“ nebo „Uděl mi rezervaci v Dorsia.“
  3. Pokud nejmenujete konkrétní podnik, Assistant vám může nabídnout seznam možností, i když ne všechny budou podporovat Duplex. Může to vyžadovat několik pokusů najít takový, který ano, takže buďte připraveni zkusit to znovu další den.
  4. S vybraným podnikem se Assistant zeptá na datum a čas, který byste chtěli, a (pokud je to relevantní) velikost vaší skupiny nebo službu, kterou chcete. Může se také zeptat na alternativní čas v případě, že váš první není dostupný.
  5. Potvrďte, že chcete uskutečnit hovor.
  6. Duplex AI udělá vše ostatní. Po dokončení vás Assistant informuje, že vaše rezervace je nastavena. Pokud Duplex nemůže dosáhnout na podnik, Assistant vám to také sdělí.

Pokud z nějakého důvodu musíte zrušit, můžete říct „moje rezervace“ Assistantovi, vybrat svou rezervaci a poté najít možnost Zrušit. Můžete také spravovat věci prostřednictvím webu Reserve with Google.

Hold For Me

Funkce Hold For Me, poháněná Duplex, může udržet vaše místo ve frontě na telefonu, zatímco pokračujete ve svých aktivitách. Když někdo konečně promluví, funkce vám dá vědět, že je čas znovu mluvit, pomocí zprávy na obrazovce a tlačítka Return to call.

Hold For Me je momentálně k dispozici pouze v angličtině a pouze v USA, Austrálii a Kanadě. Budete také potřebovat telefon s Androidem, počínaje Pixel 3 nebo novějším. Možná budete muset tuto funkci povolit v nastavení telefonu (Telefon > Více > Nastavení > Hold For Me), aby se objevila jako možnost, a budete muset telefon přepnout z tichého nebo vibračního režimu. Během aktivace Hold For Me nebude přehrávána hudba ani jiný zvuk.

Buďte si vědomi, že Hold For Me může potenciálně zmeškat okamžik, kdy zástupce přijde na linku. Pokud je hovor kriticky důležitý, možná budete chtít zůstat na lince sami.

Omezení Google Duplex

Možná největším omezením je, že není možné předem zjistit, které podniky podporují Duplex, dokud je nezkusíte kontaktovat. Funkce AI se neustále vyvíjejí a i když je typ podniku podporován, společnosti mohou vždy zvolit možnost opt-out. Když se chystáte rezervovat schůzku, počítejte s tím, že možná budete muset mluvit s člověkem.

Také nemůžete slyšet nahrávky hovorů, které Duplex provádí vaším jménem, ani získat písemný přepis. Není jasné, zda Google v budoucnu umožní uživatelům přístup k těmto informacím.

Zdroj: AndroidAuthority.com (odkaz)