Foto: Freepik

Jak ale tuto situaci vyřešit. Zpravidla se lidé snaží pořídit nový notebook v rámci svých možností, takže třeba do 10 000 Kč. Druhou možností je pořídit si něco z bazaru. To je ale dosti problematické, protože nevíte, v jakém stavu je. Navíc pokud zakoupíte notebook nižší cenové kategorie, a ještě z bazaru, tak je vysoké riziko, že se může porouchat a jeho stav prostě nikdo negarantuje.

V podobné situaci jsem byl několikrát v životě, ale pak jsem se trochu začal zajímat o tzv. „repasované notebooky“. Tato zařízení mají svá specifika. Obvykle se totiž jedná o prémiové modely předních výrobců s tím, že jsou třeba pět let staré. Tyto modely jsou ale vyrobeny z nejkvalitnějších materiálů, a proto mají vysokou výdrž.

Navíc v době před pěti lety byly tyto modely tím nejlepším na trhu. To znamená, že i dnes patří mezi lepší střední třídu. Rozhodl jsem se proto, že vám zprostředkuji to, co jsem se dozvěděl i to, co jsem na vlastní kůži zažil. Když to mám přiznat, tak jsem si za posledních deset let nekoupil nový notebook a docela se divím tomu, kdo by chtěl dobrovolně utrácet mnohonásobek toho, co skutečně musí.

Odkud se vzal repasovaný notebook?

Nejdříve bychom si měli odpovědět na otázku, co to je repasovaný notebook. Mnoho lidí si repasovaný notebook plete s bazarovým notebookem. To je ale skutečně špatně. Repasovaný notebook je prémiovým model notebooku od předních výrobců. Tento notebook si pak pronajala nějaká větší společnost, jako je banka, realitní kancelář nebo velká instituce.

V těchto organizacích totiž potřebují skutečně výkonné a reprezentativní stroje. Poté, co jim skončil nájem, tak tyto notebooky byly prodány. Já jsem třeba svůj poslední notebook zakoupil na webu Počítárna.cz. Vím totiž, že oni jsou ti, kteří přímo odkupují notebooky od jejich pronajímatelů.

Nejde přitom o žádné rozvrzané staré „střepy“. Jde o ty nejkvalitnější stroje plné hi-tech vybavení. Místo levného plastu zde máte třeba hliníkovou úpravu nebo elegantní tvrzený plast. Každý jednotlivý stroj je pak podrobně zkoumán. Zjistí se stav jednotlivých částí hardwaru, jako je základní deska, procesor, grafická karta, uložiště, displej, šasi, funkčnost konektorů a v neposlední řadě i míra estetického poškození.

Jestliže odborníci narazí na nějaký špatný kus nebo součástku, tak ji vymění za jinou a funkční. Zkrátka se postarají, aby každý notebook byl v takové kondici, že může ještě mnoho let sloužit. I proto je na něj roční záruka. Jako upřímně řečeno, tak jedinou vadou, se kterou se musí počítat, je ta estetická.

Já jsem třeba u posledního nákupu měl notebook bez jediné chyby, ale byla to kategorie „B“, takže jsem počítal s tím, že může být poškrábaný nebo může být prosvícený displej. Myslel jsem si, že bude mít třeba nějaký „škrábancec“ na povrchu nebo něco podobného.

Co oceňuji je, že všechny tyto vady jsou přehledně vypsány na webu, takže je to z mého pohledu férové. Víte, co kupujete. Výměnou za trochu horší estetickou kvalitu je pak extrémně nízká cena. Tyto notebooky, když šly do prodeje, stávaly klidně 50 000 – 70 000 Kč. Nyní je můžete sehnat za 10 000 Kč.

Jestliže chcete notebook bez větších estetických vad, tak musíte sáhnout po kategorii „A“. Ta je ale samozřejmě o trochu dražší. Nicméně ve všech kategoriích se jedná jen o estetiku, protože veškerý hardware je plně funkční a v kondici. Jediné, co je slabší, bývá baterie. Ta má zhruba 80 % kapacity.

Oblíbeným argumentem některých lidí bývá i fakt, že je to ekologické. Místo toho, abyste si kupovali nový notebook, tak vlastně recyklujete ten starý. Tím klesá míra elektronického odpadu. Každý asi ví, že životní prostředí nejvíce zatěžuje právě těžba nejrůznějších kovů a výroba plastu.

Další věcí, o kterou bych se chtěl podělit je jedna myšlenka. Repasované notebooky bývají zhruba pět let staré. U levnějších modelů se repas ani nedělá. Tyto modely nedisponují těmi nejlepšími komponentami, a proto se většinou ani této životnosti nedožijí. U prémiových modelů jsou použity ty nejlepší technologie a materiály, a proto je pravděpodobné, že budou sloužit ještě další roky. Já jsem si před deseti lety koupil celokovový HP EliteBook, který byl v té době pět let starý, a dodneška mi slouží.

Na co si dát pozor při koupi repasovaných počítačů

Toto je také velice důležitá otázka. Odpověď na ní tkví ve výběru dodavatele. Já většinou nakupuji na webu Počítárna.cz, protože vím, že si vše sami kontrolují a navíc mi vždy i dobře poradili na jejich zákaznické lince. Můžete se ale setkat i s takovými dodavateli, kteří chtějí ušetřit a navýšit si svůj zisk tím, že neprovedou kontrolu zařízení vůbec.

Tím pádem se může stát, že vám pošlou vadný a nefunkční kus. V minulosti se mi stalo, že jsem v takovém případě kontaktoval prodejce, který mi doslova řekl: „Co se divíte, když je to starý počítač.“ S tímto přístupem jsem rozhodně souhlasit nemohl. Proto jsem se obrátil na jiný web, kde byli příjemní a nabídli mi ještě rok záruky zdarma.

Navíc jsem rád, když vím, jak probíhá celý proces. Je proto nezbytné, aby prodejce garantoval záruku i to, že stroj prošel odborným servisem. Jak již bylo řečeno výše, tak jsou normální pouze drobné estetické vady vzniklé běžným používáním. Některá zařízení pak pocházejí i z nadvýroby a mají původní fólii na displeji.

Na počátku výběru notebooku je zapotřebí si uvědomit, co potřebujete. Zda chcete používat jen textový editor, poslouchat písničky, prohlížet internet, editovat video nebo hrát AAA tituly. Podle toho si samozřejmě vyberete i příslušné vybavení notebooku. V případě nejasností je dobré se obrátit na zákaznickou linku, kde vám prostě poradí.

Pozornost byste měli mít i v případě, že máte prodejce, který má zastaralý web, je velice problematické ho zastihnout a dovolat se mu nebo neodpovídá na e-maily. Právě tyto aspekty tvoří zákaznickou podporu. Jestliže ale prodejce touto podporou nedisponuje, je lepší obrátit se na někoho jiného. Do jisté míry to totiž svědčí o kvalitě prodejce.

Další problém může být u ceny. Někteří prodejci totiž záměrně uvádí cenu bez DPH. DPH se vám připočítá třeba až při platbě, čehož si mnozí ani nevšimnou. Zároveň by mělo být uvedeno přímo u popisku výrobku, že je dodávaný i s adaptérem. Ten může u některých kusů chybět, čímž se cena uměle sníží.

Jestliže ale dorazí balíček, který je promáčknutý nebo poškozený, ani ho nepřebírejte. Jestliže po rozbalení zjistíte, že se zboží liší výrazně od toho, které bylo reklamováno (například hardwarovým vybavením), můžete ho samozřejmě vrátit bez udání důvodu do 14 dnů a požadovat výměnu za jiný výrobek nebo vrácení peněz.

Jedním z posledních bodů mých doporučení je celková čistota. Jestliže po rozbalení zjistíte, že jsou na notebooku otisky prstů a je zaprášený, je velká pravděpodobnost, že v servisu zanedbali i další části procesu repasování. Nejhorší scénář asi je, když někdo zakoupí repasovaný notebook jako dárek a spustí ho až za měsíc.

Jestliže narazíte na chybu po měsíci, již ho nemůžete vrátit bez udání důvodu a můžete ho jen podrobit reklamačnímu procesu. Proto radím – vyzkoušejte notebook ihned. Pak ho můžete zase úhledně zabalit, ale předejdete tím velkým problémům. Repasované notebooky jsou pro mě jedinou možností, jak mít výkonný notebook v hodnotě 70 000 Kč za symbolických 15 000 Kč. Ke své práci přitom potřebuji výkonný notebook, který zvládne i AAA tituly, stříhat 4K videa a několika hodinovou práci s editory. Toto všechno můj repasovaný notebook zvládá bez problémů. Nevidím důvod, proč bych si kupoval nový. Navíc si neumím představit, co náročnějšího bych s notebookem měl dělat, než je právě hraní AAA titulů. Za sebe tak mohu celý tento koncept doporučit.

Děkuji webu Počítárna.cz za poskytnutí potřebných informací.

Zdroj: uživatelská zkušenost IT pro Tebe, informace poskytnuté webem Počítárna.cz