Foto: Freepik

V souvislosti s uvedením nových AI PC se HP rozhodlo zjednodušit nabídku počítačů pro domácnosti i firmy, aby byla pro zákazníky přehlednější. Produkty se dočkají změn či sjednocení názvů, aby bylo snazší se v nich orientovat.

Nejvýraznější změny se projeví u spotřebitelských zařízení. Končí série Pavilion (od roku 1995), Envy (od roku 2009) a Spectre (od roku 2012). Ty všechny budou nově nahrazeny označením Omni. Notebooky ponesou název OmniBook, all-in-one počítače se budou jmenovat OmniStudio a stolní počítače OmniDesk.

Nové názvy doplní čísla 3, 5, 7, X a U, kde čísla od tří do deseti (symbolizovaná římskou číslicí X) označují třídu od nejnižší po nejvyšší. Řada U (Ultra) bude představovat špičku nabídky, případně bude použita pro počítače, které „redefinují form factor“. Dále zůstanou zachovány značky Fold pro notebooky se dvěma displeji (nebo jedním skládacím) a Flip pro konvertibilní modely s otočnou obrazovkou.

Foto: Freepik

U firemních počítačů se změny projeví méně, protože HP nechce narušovat stabilitu tohoto konzervativního trhu. Zůstanou tedy řady Pro (od roku 2009) a vyšší Elite (od roku 2008). Notebooky, AIO a desktopy budou nazývány ProBooky a EliteBooky, ProStudia a EliteStudia, ProDesky a EliteDesky.

Číselné označení bude podobné jako u domácích počítačů, ale tentokrát sudými čísly. Řada Pro bude označena čísly 2 a 4, zatímco Elite 6, 8, X a U (Ultra). Logika značení zůstává stejná jako u domácích modelů. HP se rovněž vzdá speciálních označení jako Dragonfly, které od roku 2019 používalo pro nejpokročilejší firemní notebooky.

Přesto zůstávají některé otázky nezodpovězené. Firma například potvrdila zachování herní série Omen, ale nezmínila se o řadě Victus. Kromě toho HP ve spotřebitelských počítačích používá označení HP Essential pro nejnižší řadu, která je pod Paviliony, jako například HP Laptop 15t nebo HP 255, o jejich budoucnosti však nemluvila.

Tisková zpráva se rovněž nezmiňuje o pracovních stanicích. Desktopové workstationy jsou označeny jednoduše jako HP Z a mobilní pak HP Zbook, s dalšími čísly a slovními označeními jako Fury nebo Firefly, kterých se HP u běžných počítačů chce zbavit.

Zdroj: Zive.cz (odkaz)