Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

VZHLED

HP Pavilion 14-eh0003nc se prezentuje jako notebook s elegantním a moderním designem, který je typický pro celou řadu Pavilion. Celá kastle má stejně jako její předchůdci atraktivní hliníkový vzhled. Mohlo by se zdát, že jeho design zůstal věrný původnímu, avšak drobné úpravy jsou patrné.

Jedním z prvních vizuálních rozdílů je viditelně plochý design okrajů a nový spodní panel, který byl navržen tak, aby snížil celkovou tloušťku notebooku o zhruba 0,7 mm. Tato úprava přináší jistou míru elegance a modernosti, což ocení zejména uživatelé, kteří dbají na estetické detaily.

Rovněž je třeba zdůraznit, že HP se drží osvědčeného hliníkového provedení, což dodává notebooku pocit odolnost a robustnosti. Přestože nebyly provedeny žádné zásadní designové inovace, je zřejmé, že výrobce dbal na to, aby Pavilion 14-eh0003nc působil stále moderně a atraktivně.

Rozměry tohoto modelu byly upraveny kvůli novému poměru stran displeje 16:10, což vede k menší šířce a větší délce. To může působit jako drobný detail, ale ve výsledku to přispívá k jeho úspornému a kompaktnímu designu. S váhou kolem 1,4 kg je tento notebook snadno přenosný a vhodný pro práci i zábavu.

DISPLEJ

Jedním z nejzajímavějších prvků HP Pavilion 14-eh0003nc je jeho displej, který okamžitě upoutá vaši pozornost svými vynikajícími parametry. Notebook je vybaven 16:10 OLED panelem s rozlišením 1800p, což poskytuje ostřejší a detailnější zobrazení ve srovnání s běžnými Full HD displeji. Rozměrný 14palcový panel nabízí dostatek pracovního prostoru pro multitasking a zároveň zlepšuje zážitek ze sledování médií a pracovních aplikací. Zároveň ale není příliš velký, takže se notebook vejde bez problémů i do batohu.

Jasně patrným rysem tohoto OLED displeje je jeho 90Hz obnovovací frekvence, která přináší plynulý pohyb a méně rozmazané zobrazení při rychlých akcích, jako jsou hraní her nebo sledování videí. Tato vyšší frekvence přináší výraznější vizuální hladkost, kterou ocení jak hráči, tak i profesionálové v kreativních odvětvích.

Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Světelnost a barevné podání jsou také spíše nadpůrměrné. Displej dosahuje 100% pokrytí barevného prostoru DCI-P3, což znamená, že zobrazuje bohaté a živé barvy. To je ideální pro práci s grafikou nebo sledování filmů a videí. Nicméně stojí za zmínku, že při práci s takto širokým barevným spektrem je vhodné mít kalibrovaný displej, aby se dosáhlo přesných barev.

Je však důležité si všimnout, že tento OLED displej vykazuje kmitání 357 Hz na všech nastaveních jasu. To může potenciálně vadit citlivějším uživatelům nebo těm, kteří tráví na notebooku dlouhé hodiny. Navzdory této výhradě je však zážitek ze sledování na tomto displeji potěšující a rychlost obnovování přináší zcela nový rozměr plynulosti.

Celkově lze říci, že displej HP Pavilion 14-eh0003nc představuje jednu z hlavních předností tohoto notebooku, nabízející vynikající rozlišení, barevnou reprodukci a pohybovou hladkost, která zaujme nejen profesionální uživatele, ale také milovníky zábavy a her.

VÝKON

Jedním z klíčových aspektů, který mnoho uživatelů zajímá při výběru notebooku, je jeho výkon. HP Pavilion 14-eh0003nc nabízí zajímavou kombinaci komponent, které umožňují dostatečně rychlý chod pro běžné úkoly i náročnější aplikace.

Tento model je vybaven procesorem Core i7-12700H, což je výkonný čip patřící do řady H-series od společnosti Intel. To znamená, že notebook má dostatek výkonu pro multitasking, náročné aplikace a dokonce i hry. S integrovanou grafickou kartou Iris Xe máte také možnost provádět graficky náročné úkoly, a to i bez nutnosti externího grafického akcelerátoru.

V praxi se tento výkon projevuje plynulým během operačního systému, rychlým načítáním aplikací a příjemným uživatelským zážitkem. Při testování různých úloh jsme si všimli, že notebook zvládá bez problémů běžné denní úkoly, jako je prohlížení webových stránek, práce s dokumenty nebo streamování videí. I když se jedná o 14palcový notebook, výkon tohoto zařízení byl solidní a na úrovni větších a dražších modelů.

Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

Při testování výkonu v náročnějších aplikacích jsme také byli schopni dosáhnout uspokojivých výsledků. Notebook se vyrovnával s úkoly, jako je úprava fotografií či videí, a to díky dostatečnému výkonu procesoru a dostatečnému množství operační paměti. Vyzkoušeli jsme i hrát KingdomeCome, i když to není primárně herní notebook, zvládl to naprosto s přehledem na střední nastavení grafické zátěže ve hře.

Celkově lze říci, že HP Pavilion 14-eh0003nc nabízí solidní výkon pro většinu běžných úkolů a aplikací. S procesorem Core i7-12700H a integrovanou grafickou kartou Iris Xe je vhodným společníkem pro práci i zábavu a může se postarat o vaše potřeby bez zbytečných zdržení.

VÝDRŽ

V oblasti výdrže baterie se HP Pavilion 14-eh0003nc potýká s některými omezeními, která souvisí s jeho výkonnými komponentami a vysokým rozlišením OLED displeje. S kombinací procesoru Core i7 H-series a 90 Hz OLED panelu je očekávatelné, že výdrž bude spíše průměrná.

Během našich testů jsme zaznamenali, že při běžném používání, jako je prohlížení webových stránek a sledování videí, dosahuje Pavilion 14-eh0003nc průměrné bateriové výdrže kolem 9,5 hodiny. To je sice dostačující pro běžný pracovní den, ale mohlo by to být na hraně pro ty, kdo potřebují notebook k delším úkolům bez přístupu k nabíjení. Rozhodně by bylo vhodné mít nabíječku v blízkosti, zejména pokud plánujete pracovat na cestách.

OLED displej a výkonný procesor mají vliv na energetickou náročnost notebooku, což může ovlivnit celkovou výdrž baterie. Je třeba poznamenat, že světlé barvy, jako je bílá, spotřebovávají více energie na OLED displeji než tmavé barvy, což může mít dopad na výdrž při různých typech práce. Jde proto o individuální nastavení. Pokud si nastavíte jas naminimum a omezíte některé funkce či aplikace běžící na pozadí, dostanete si i na necelých 12 hodin výdrže.

Při srovnání s konkurenčními modely, jako je MSI Modern 14 nebo Lenovo Yoga Slim 7i Pro, je výdrž Pavilionu 14-eh0003nc trochu nižší. Na druhou stranu HP Pavilion nabízí o mnoho lepší parametry než tyto konkurenční notebooky. Za mne není problém vzít s sebou nabíječku a během pauzy na oběd si notebook zkrátka nabít.

Foto: IT pro Tebe, autor: Vendula Erlebachová

KLÁVESNICE A TOUCHPAD

Klávesnice

HP Pavilion 14-eh0003nc je vybavena klávesnicí, která je velice pohodlná, má měkké klávesy a dobré rozložení, což usnadňuje psaní i delších textů. Klávesnice je osvětlená, což usnadňuje práci za špatných světelných podmínek. Klávesnice má příjemný stisk a dostatečný zdvih, což zajišťuje pohodlné a rychlé psaní. Kvalita klávesnice je v souladu s konkurenčními modely a zpříjemňuje celkový uživatelský zážitek.

Touchpad

Touchpad je důležitým nástrojem pro ovládání notebooku, a Pavilion 14-eh0003nc nabízí pohodlný a přesný touchpad pro každodenní použití. Velký touchpad umožňuje pohodlnou navigaci a gesta, což usnadňuje pracovní postupy i multimediální zážitky. Povrch touchpadu je hladký a reaguje spolehlivě na dotyky a pohyby prakticky v reálném čase. Snadná práce s kurzorem a podpora víceprstových gest přidává na celkové pohodlí při používání. Vzhledem k obnovovací frekvenci displeje je odezva touchpadu hladká a plynulá.

ÚLOŽIŠTĚ

HP Pavilion 14-eh0003nc přináší solidní řešení v oblasti úložiště, které je vhodné pro běžné úkoly i náročnější multitasking. Notebook je vybaven jedním úložištěm, kterým je 1TB SSD typu PCI. Tato SSD nabízí rychlé čtení, což umožňuje rychlý start systému a rychlý přístup k uloženým datům. Interní úložiště pak slouží stejně na spuštění systému, ale veškerá data můžete klidně mít i na externím disku.

ZÁVĚR

HP Pavilion 14-eh0003nc se řadí mezi zajímavé notebooky střední třídy, které nabízejí několik pozitivních prvků, ale zároveň i některé nedostatky. Při celkovém zhodnocení lze říci, že tento model nabízí uživatelům solidní výkon, atraktivní displej, dobrý zvuk i pevnou a bytelnou konstrukci.

Celkově lze říci, že HP Pavilion 14-eh0003nc je zajímavým notebookem, který nabízí několik výhod a je vhodný pro uživatele hledající kombinaci výkonu a kvalitního displeje za konkurenceschopnou cenu. Je to vhodný notebook jak pro studenty, tak pro podnikatele či uživatele pracující z domova. Za naši redakci ho tedy můžeme doporučit.

Zdroj: uživatelské hodnocení IT pro Tebe, informace poskytnuté společností HP